Dostluk, yalnızlık, kuşaklararası iletişim

Yarkın Ada

Yaşlı Adam ve Deniz Tatili: 1988’de Anna Seghers Ödülü, 2018’de Prix Chronos, 2019’da Ernst Reuter Ödülü ve Günter Grass Ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi olan, Alman edebiyatının tanınmış isimlerinden Jens Sparschuh, Leningrad’ta felsefe eğitimi aldı ve Humboldt Üniversitesi’nde felsefe doktorası yaptı. Çocukluğunu Doğu Berlin’de geçiren yazar, çocuk ve gençler için yazarken de nitelikli edebiyattan vazgeçmiyor. Sparschuh’un yetişkinler ve çocuklar için yazdığı kitapları birçok dünya diline çevrildi. ‘Yaşlı Adam ve Deniz Tatili’ni ise dilimize Suzan Geridönmez kazandırdı. Çevirmenin Alman çocuk ve gençlik edebiyatına hâkimiyeti, özenli çevirisinin satır aralarında kendini belli ediyor. Polke ailesi ilk defa deniz kenarında tatil yapacaktır. Anjelina ve can dostu ginepig Otti heyecandan yerlerinde duramamaktadırlar. Ancak son anda konaklayacakları pansiyonda evcil hayvan kabul edilmediğini öğrenirler. “Her türden evcil hayvan kesinlikle yasaktır!” bir anda her şey tepetaklak olmuştur… Neyse ki komşu Möhring, Otti'yi geçici olarak kabul eder ancak yaşlı adam Angelina’ya göre oldukça tuhaftır. Bir de bayan Waller var elbette yakında Otti'nin en sevdiği yemek olan büyük bir demet maydanozla kapının önünde duracak ve ayrıca Bay Möhring ile denize gitmek isteyecektir… Otti Angelina ile haylini kurduğu seyahati bu iki yaşlı insanla gerçekleştirecektir. Hikâyenin tamamında yalnızca Anjelina ve Otti değil, yardımsever yaşlı komşu Bay Möhring de karmaşa ve heyecan dolu bir maceraya atılıyor. Bir ginepig ve yaşlı adamın gözünden dostluk, yalnızlık, kuşaklararası iletişim ve sevgi üzerine düşünürken gülmenin garanti olduğu bir kitap var elimizde. Gülme garanti çünkü Otti dünyanın en hazırcevap ginepig’i, üstelik dil oyunlarına da bayılıyor! Bunda Julia Dürr’ün mizah dolu çizimlerinin de payı büyük gerçekten. Kitap 9+ yaş üzerine tavsiye edilse de kısacası büyük küçük herkese keyifli bir okuma deneyimi vaat ediyor.

Ormanın Bittiği Yer: Hikâye, küçük bir köyde ormanda yaşayan 12 yaşındaki Kestrel'i konu alıyor. Kestrel annesinin yanında yaşıyor, babası bir kurt avcısı ve uzun süredir ortalarda yok. Kestrel benzersiz bir genç avcıdır evde uyumayı reddeder, özel bir yan vuruşu var ve güvenilir gelincik arkadaşı Pippit ve babasından aldığı bir kaşıkla silahlanmış durumdadır. Tehlikeli canavarlarla dolu, sonsuz gibi görünen bir ormanda yaşar ama en tehlikeli hayvanlar Grabber'lardır -siz doğduğunuzda doğan ve hayatınız boyunca sizi takip eden, sizi kapmak ve yemek için mükemmel anı bekleyen varlıklar.-Elimizde koyu bir korku kitabı var. Bu nedenle 12+ üzeri ve korku kitapları üzerine belli okuma düzeyine gelmiş yaş grubuna tavsiye edebiliriz.

dostluk-yalnizlik-kusaklararasi-iletisim-956679-1.

Ormanda Seçim Var: Seçimlerin nasıl işlediğine dair muhteşem bir hikâye. Aslan ormanın kralı olabilir, ancak son zamanlarda sadece kendini umursar gibi görünmektedir. Beceriksizliklerinden tüm orman halkı sıkılmıştır ve yeni girişiminin sonunda da oldukça sinirlenmişlerdir. En sonunda yeni bir hükümet oluşturmak için seçim yapmaya karar verirler. Yeni seçim kararıyla baykuş kuralları açıklar ve eğlence başlar. Yılan, tembel hayvan ve maymun aday olacaklarını duyururlar. Hayvanların mitingler düzenlediği, tartıştığı ve hatta bir veya iki selfie çekerek neden ormanın en iyi başkanı olduklarını kanıtlamaya çalıştıkları vahşi bir kampanya içinde buluruz kendimizi. Oylar gizli! 4 -9 yaş grubuna ve ebeveyn okumalarına tavsiye edilir.

dostluk-yalnizlik-kusaklararasi-iletisim-956680-1.

Kaçak Robot: Benim Adım Hiç Kimse kitabından tanıdığımız bol ödüllü yazar Frank Cottrell-Boyce'un kaleme aldığı Kaçak Robot, yapay zekâ çağında robot-insan ilişkilerine mizahi bir bakış açısıyla yaklaşıyor; imkânsız gibi görünen bir dostluğu müthiş bir hikâyeyle buluşturuyor.

Vazifesi uğruna şövalyeye bile dönüşebilen asırlık bir robot ile geçmişteki bazı olayları hatırlamaktan ısrarla kaçınan yarı-mekanik bir çocuğun dedektiflik filmlerini aratmayan maceralarını konu edinen roman, hem eğlendiren hem de düşündüren satırlarıyla okura bambaşka duygular yaşatıyor. Alfie ile Eric, muhteşem bir maceraya atılmak zorundaydılar. 10+ yaş grubuna tavsiye edilir.

dostluk-yalnizlik-kusaklararasi-iletisim-956681-1.

Kırık Kanatlarla Uçmak: 12 yaşındaki Willem'in Asperger Sendromu var ve aynı zamanda hayatta da iki ana amacı vardır: uçmak ve kendi yaşında en az iki arkadaş edinmek.

Ancak Beckham Malikanesi'ndeki diğer çocukların yaptığı tek şey onu bir şeylerden atlatmaktır. Önce masası, şimdi de duvar. Finn ve çetesi Beckham Estate Boyz tarafından zorbalığa uğrayan Willem'in atlamaktan başka seçeneği yoktur. Ayak parmakları kenarda sallanırken, Sasha Barton ona küçük bir göz kırpar. Sasha onun beklediği arkadaşı olabilir mi? Arkadaşlık ve zorbalık gibi temalara değinen kitap, engelleri aşmak ve beklenmedik yerlerde dostluk bulmakla ilgili büyüleyici bir hikâye. 12+ yaş grubu için iyi bir okuma deneyimi vadediyor.