Google Play Store
App Store
Dosya: Öldürme, yaşat

Hazırlayan: Selçuk ÖZBEK

Sokakta yaşayan köpeklerin öldürülmesini içeren yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor. Öldürmenin çözüm olmadığına yönelik uzman uyarılarına ve halkın tepkisine rağmen kaygılar yatıştırılmış değil.

Daha önce birçok ülkede denenen ve başarısız olan hayvan katliamının çözüm olarak sunulması etik tartışmaları beraberinde getiriyor. Binlerce yıldır bir arada yaşadığımız canlıların haklarının hiçe sayıldığı yasa teklifinin dezenformasyon kampanyalarıyla şekillendirilmesi, toplumun psikolojisinin gözetilmemesi, mevcut yasa uygulanmadığı halde çözüme bu yasanın engel olduğu söylemleri tepkilerin odağında.

BirGün’de hayvan haklarıyla ilgili haberler sıklıkla yayımlanıyor, uzman görüşlerine yer veriliyor. Bu nedenle bu yazı dizisinde haberlerle aktaramadığımız kimi görüş ve düşüncelere yer vermek istedik.

Dosyamızın bugünkü ilk bölümünde böyle bir katliamın toplumda yaratacağı muhtemel etkileri ve katliam çağrısındaki motivasyonu Psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli’yle; köpeklerin insan yaşamındaki yerini ve genel çözüm önerilerini ise Köpek Eğitim Uzmanı Veteriner Hekim Tarkan Özvardar’la konuştuk.

Gönül isterdi ki bu dosyada, birçok görüşe daha yer verelim, fakat görünüyor ki bu yasa teklifi Meclis’ten geçmese dahi Türkiye’de hayvan haklarını uzun süre konuşmaya devam edeceğiz, etmeliyiz.

Bu dosya, tek bir canlının dahi yaşamını kurtaracaksa, iyileştirecekse ne mutlu.

İyi okumalar.

***

PSİKİYATR PROF. DR. ARİF VERİMLİ: BU ÜLKENİN VİCDANI BÖYLE BİR KATLİAMLA BAŞ EDEMEZ

"Sosyal medyada örgütlenen bir kitle var ve ne yazık ki katliam istiyor, kan dökülsün istiyorlar. Ben iyi insanların, vicdanlı insanların, güzel insanların bu katliama asla izin vermeyeceklerine inanıyorum."

***

KÖPEK EĞİTİM UZMANI VE VETERİNER HEKİM ÖZVARDAR: KÖPEKLERİ ÖLDÜRMEK ETİK DE DEĞİL, ÇÖZÜM DE DEĞİL

Geçmişte tüm dünyada en çok uygulanmaya çalışılan yöntem öldürmek, yok etmek yönündeydi. Tabii ki uygulayan ülkelerdeki sonuçlar, özellikle Romanya örneği çok nettir. Bunu yaptılar fakat popülasyon, aynı dinamiğe bir iki sene içerisinde tekrar ulaştı. Dolayısıyla bu kesinlikle bir çözüm değil, etik de değil.

***

HAYVAN KURTARMA GÖNÜLLÜSÜ AKKÖK: KÖPEKLER İNSANLARIN YAKININDA HUZURLU

Köpekler kendilerini insanların yakınındayken güvende ve huzurlu hissedebiliyorlar. Köpekler kendilerini seven, ilgilenen, oyun oynayan, başını okşayan insanlar arasında olmalı. Barınaklarda hayvanların bu ihtiyacını bilen kişiler çalışmalı.

***

CHP MİLLETVEKİLİ SARIBAL: ÖLÜMÜN DEĞİL, YAŞAMIN SAFINDA OLACAĞIM

Biz birlikte yaşam diyorsak, bu sadece insan merkezli bir tahayyül değil. Bütün bir biyota olarak birlikte yaşayacağız. Besin zincirinin en üstündeki insan, bir yok edici olmamalı. Kamu erkinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği durumlarda fatura serbest hayvanlara kesilmemeli.

***

ÖLDÜRMEK Mİ, UYUTMAK MI: GAZETECİLİK DOĞRUYU SÖYLEME MESLEĞİDİR

Ölümü oylayan anket yapan gazetecilerden dezenformasyon içerikli haberlere ve sokakta yaşayan hayvanların canavarlaştırılmasını içeren haber diline çok boyutlu bir değerlendirmeyi ise Gazeteci-Yazar Prof. Dr. L. Doğan Tılıç ile konuştuk.

***

MECLİS’TEKİ BUNCA ÇALIŞMA HİÇE SAYILARAK ÖLÜM FERMANI ÇIKARILIYOR

Mevcut yasaların uygulanmaması, hayvana şiddetin cezasız kalması, belediyelerin tutumu gibi birçok neden, hayvan haklarını konuşmayı zaruri kılıyor. Bugünkü bölümde 26. Dönem CHP Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ile meselenin bu boyutuna değinmeye çalıştık.