Dosya: Tarım Çıkmazda

Hazırlayan: Nisa Küçük

Mazot, gübre, yem gibi üretimde kullanılan temel maddelerin fiyatlarındaki fahiş artışlar üreticilerin geleceğe dair umutlarını yok ediyor. Artan maliyetler ve ürünün para etmemesi nedeniyle çiftçi alandan çekiliyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından SGK ile İŞKUR’un verilerinden oluşturulan İstihdam İzleme Bülteni ise çiftçi sayısının son yılların en düşük seviyesine indiğini ortaya koyuyor. Bültene göre ocak ayında çiftçi sayısı yüzde 13,2 azalarak 493 bin kişiye geriledi.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası’nın (ZMO) verileri de son 10 yılda çiftçinin ekmekten vazgeçtiği alan miktarı 4,2 milyon hektara ulaştığını gözler önüne seriyor.

BirGün, İç Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçinin derdini yerinde dinledi. Aksaray, Niğde ve Konya’daki üreticiler, iktidarın yanlış tarım politikalarının sonuçlarını anlattı.

***

Böylesini görmemiştik: Artan maliyetler altında ezilen çiftçi ve besici, destek gelmezse üretimi bırakmaya hazırlanıyor. Borçlarla geçinmeye çalışan üretici, daha önce böyle bir krizle karşılaşmadığının altını çiziyor. Aksaray’da 25 yıllık çiftçi, “Bu yönetim, bize üretimi bıraktıracak” diyor.