Avukatlar Uçar ve Gümüştaş ile ETHA çalışanları 272 gün sonra, bugün hâkim karşısına çıkacak. Av. Alcan, “Dosyada tek bir delil yok” diyor

Dosyada tek bir delil yok

YAĞMUR ÖZTÜRK

Sekiz ayı aşkın süredir tutuklu bulunan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı olan Havva Cuştan, İsminaz Temel ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu üyesi avukatlar Özlem Gümüştaş ile Sezin Uçar, bugün ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

‘Hukuksuz’ gerekçe
ESP yöneticileri ile ETHA çalışanları Havva Cuştan, İsminaz Temel ve Ezilenlerin Hukuk Bürosu üyesi avukatlar Özlem Gümüştaş ile Sezin Uçar’ın aralarında bulunduğu isimler 272 gündür tutuklu. Davanın avukatlarından İlknur Alcan BirGün’e yaptığı açıklamada, delil olarak sunulan görüntülerin hukuka aykırı yollarla toplandığını ve suç teşkil etmediğini belirtti. Alcan, “Müvekkiller 19 Ekim 2017’de evleri gece yarısı basılarak gözaltına alındı. Soruşturmanın gerekçesi olarak da 2017’deki Nisan referandumunda silahlı ve bombalı eylem yapacakları gerekçesiyle gözaltına alınıyorlar. Nisan referandumundan tam 6 ay sonra referandumunda eylem yapacakları gerekçesiyle tutuklanıyorlar yani” dedi.
Alcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Müvekkillerden ikisi avukat, gazeteciler var, siyasetçiler var. Delil olarak sundukları şey katıldıkları cenazeler. Onun dışında dosyada herhangi bir delil de yok.”

Umut ediyorum hakim vicdanlı olur
Tutuklulardan Özgen Sadet’in annesi Sunay Sadet ise şunları söyledi: “Yaşadığımız süreçler çok zorluydu. 9 ay çok uzun bir zaman. Özgen’in ilk tutuklanışı da çok zor gelmişti bana. Şimdi hem Suruç anması yaklaştı hem Özgen tekrar tutuklu. Geçen sene de aynı zamanlara denk düştü. Karmakarışık duygular içindeyim. Tahliye olmasını çok istiyorum. Adalet olmadığı için çok umudum kalmadı. O yüzden yine de. Süreç çok uzundu. Bazen diyorum ki evet bir umut doğabilir bu kadar süreçte öyle karışık bir duygular içerisindeyim. Dün Özgen’den bir mektup aldım. ‘Anne, bu son mektup olabilir. Çıkabiliriz, şöyle yaparız böyle yaparız’ diyor. 9 Haziran’da babamı kaybettim. Şimdi çıktığında dedesinin olmadığını görecek. Umut ediyorum hakim vicdanlı olur.”