Dolar/TL dün 18,63570 ile tarihi seviyesini görmesinin ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyrini sürdürerek 18,5800’den işlem görüyor.

Döviz fiyatlarında son durum: Dolar/TL’de yatay seyir devam ediyor
Fotoğraf: Depophotos

İstanbul serbest piyasada dolar 18,5800 liradan, Euro 18,1970 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 18,5780 liradan alınan dolar 18,5800 liradan satılıyor. 18,1950 liradan alınan Euro’nun satış fiyatı ise 18,1970 lira olarak belirlendi.

Dün (6 Ekim) , doların satış fiyatı 18,5810 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 18,2530 lira olmuştu. Dolar, dün 18,63570 ile tarihi zirvesini yenilemişti.

KÜRESEL PİYASALAR, ABD'NİN İSTİHDAM VERİLERİNE ODAKLANDI

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının para politikaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin belirsizliklerle dalgalı seyir sürerken, bugün açıklanacak ABD'nin istihdam verilerinin fiyatlamalara yön vermesi bekleniyor.

Dünya genelinde enflasyonist baskıların süreceğine işaret eden gelişmeler mevcudiyetini korurken, merkez bankalarının agresif adımlarının resesyon riskini artırdığına dair endişeler de giderek güçleniyor. Bu durum haftaya umutla başlayan pay piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, beklentilerin şekillenmesi açısından açıklanan veriler yakından takip ediliyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı verilerin önemli bir kısmı da bugün yayımlanacak. Bu kapsamda eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinden Banka'nın agresif adımlarının iş gücü piyasasında soğumaya yol açıp açmadığına dair sinyaller alınacak. Söz konusu verilere dair beklentiler, tarım dışı istihdam artışının 315 binden 250 bin seviyelerine gerileyeceğine, işsizlik oranının yüzde 3,7'de sabit kalacağına işaret ediyor.

Veri öncesi para piyasası fiyatlamalarında, Fed'in kasım ve aralık aylarında politika faizini 75 baz puan artırmasına sırasıyla yüzde 75,9 ve yüzde 68,3 ile daha yüksek ihtimal veriliyor.

Avrupa tarafında, dün yayımlanan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son toplantı tutanakları, Banka'nın agresif faiz artırımlarına devam edeceğini ortaya koydu. Enflasyonun çok yüksek olduğu ve uzun vadede hedefin üzerinde kalmaya devam edeceği belirtilen tutanaklarda, faiz oranlarının yıl sonunda yüzde 2'ye yükseleceği sinyali verildi.

Siyasi gelişmeler de gündemin odağındaki yerini korurken, Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya karşı yaptırım listesine son dönemde Ukrayna'da savaşı tırmandırmaktan sorumlu tuttuğu 30 yeni ismi ve 7 kuruluşu ekledi. Öte yandan Avrupa'da enerji krizi ve bu kapsamda alınan tedbirler de yakından takip edilirken, İngiltere'de bu kış enerji ithalatının azalması sebebiyle günde üç saatlik elektrik kesintisi yaşanabileceği uyarısı geldi.

EURO/DOLAR PARİTESİ GERİLEDİ

Bu gelişmelerle dün Avrupa borsalarında satıcılı seyir devam etti ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,37, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,78 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,82 değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 0,9790 seviyelerine gerilerken, Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa'da 10 yıllık tahvil faizi yükselişini sürdürdü. Avrupa endeks vadeli kontratları, yeni güne de düşüşle başladı.

Asya tarafında, Çin'de Altın Hafta dolayısıyla tatil devam ederken, bugün açıklanan verilere göre Japonya'da hanehalkı harcamaları ağustosta yıllık yüzde 5,1 artışla beklentilerin altında kaldı. Öte yandan dünyanın önde gelen çip üreticilerinden AMD ve teknoloji şirketi Samsung Electronics'in 3. çeyrek kazançları beklentileri karşılamadı. Her iki şirketin azalan tüketici talebi nedeniyle son çeyrekte de karlılığın düşeceğine işaret etmesi ise teknoloji şirketleri öncülüğünde Asya borsalarında kayıpları beraberinde getirdi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,4 düşüşle seyrediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

► 09.00 Almanya, ağustos ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi

► 15.30 ABD, eylül ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı

► 17.30 Türkiye, eylül ayı Hazine nakit dengesi