Bakan “Bireyler döviz bozdurmak için yarıştı” dedi ama gerçek kişilere ait mevduatlar 20 Aralık’tan 23 Aralık’a kadar sadece 287 milyon dolar azaldı. Bireylerin döviz satmadığını BDDK verileri ortaya koydu.

Döviz satışında yarış gerçek dışı

EKONOMİ SERVİSİ

Lütfi Elvan’ın istifa etmesiyle aybaşında Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan Nurettin Nebati, yaptığı açıklamalarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Atandığı günden bu güne sık sık ekrana çıkan Nebati, adeta kendi PR’ını yapıyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı açıklamaların ardında dövizdeki sert düşüşün bireylerin dövizlerini bozmasıyla sağlandığı iddia ediliyor. TL’nin bir gecede yabancı para birimleri karşısında yüzde 30 değer kazanmasında arka kapıdan döviz satışı yapıldığını Bakan tarafından reddediliyor.


Nebati, önceki akşam katıldığı bir programda 20 Aralık gecesi ve sonraki gün TCMB’nin net döviz pozisyonundaki 7 milyar dolara yakın bir meblağın eridiği iddiaları hakkında konuştu. Nebati, ''O gece dolar satılmadı. Kimse devreye girmedi. Kim girdi biliyor musunuz? Binlerce bireysel satıcı devreye girdi. Birbirleriyle adeta yarıştılar döviz bozdurmak için'' dedi. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verileri, Bakan Nebati’nin açıklamalarını yalanlar nitelikte.

BDDK Günlük Bülten verilerine göre 20 Aralık’tan 23 Aralık’a yabancı para mevduat hacmi 1,6 milyar dolar artmış durumda. 22 Aralık’a göre ise yalnızca 300 milyon dolar azalmış.

Bakan’ın “Binlerce bireysel satıcı devreye girdi” dediği gerçek kişi yabancı para mevduatlar bir önceki güne göre 503 milyon dolar, 20 Aralık tarihine göre ise 287 milyon dolar azalmış. Muhalefet tarafından 22 Aralık akşamına kadar VakıfBank 4,5 milyar dolar, Halkbank 3,6 milyar dolar, Ziraat Bankası 6,5 milyar dolar, Merkez Bankası ise arka kapıdan 4,5 milyar dolar, toplamda 19,1 milyar dolar satış yapıldığı iddia ediliyor. Konu ile ilgili konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kazananın Erdoğan ve ailesi olduğunu belirterek “Erdoğan daha sonra “Nas neyi gerektiriyorsa onu yapacağım” dedi ama yapmadı. Türk Lirası’nı Amerikan Doları’na himmet etti. Bakan Nebati “Büyük finansörler bu işin nasıl döneceğini bilirler” dedi. Ama çarpılan kim oluyor? Küçük yatırımcılar. Şimdi kara kara düşünüyorlar. Bir iki gün içinde büyük bir soygun yapıldı ve Erdoğan’la arkadaşlarının talimatıyla gerçekleşti. Kurun yukarı çıkıp düşmesi Erdoğan’ın para kazanmasıyla alakalı. Saray çevresi belli kişilere olağanüstü avantajlarla Hazine’nin soyulmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

doviz-satisinda-yaris-gercek-disi-961036-1.



ÖNCE İTİRF SONRA İNKAR

Önceki akşam katıldığı canlı yayında 20 Aralık yaşananlar hakkında konuştu. Nebati, "Büyük yatırımcılara haber verdiler diye hiç konuşmasınlar. Utanmadan 40 milyar getirildi diyorlar. Bunu kanıtlaması lazım" dedi.

Ancak Bakan Nebati, daha önce yaptığı bir açıklamada,“Christmas yaklaşıyor, yurt dışı çıkışlar oluyor. İki gün sonra paralarını alıyorlar. Alınan kararlarla ilgili biz toplantılar yaptık, herhalde haberlerini aldılar. Yarın da belki bir şey olabilir ondan sonrasında bir sıkıntı yok. Yabancı ilgisi artar” diyerek yapılan toplantılardan dışarıya bilgi sızdığını ve birilerinin bundan fayda elde ettiğini itiraf etmişti.

KÜÇÜKLER ÇARPILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, hafta boyunca sık sık çıktığı canlı yayınlarından birinde küçük yatırımcıların çarpıldığını söyleyerek şöyle konuştu: “Küçük yatırımcıya yazık oluyor. 15 liradan, 16 liradan, 17 liradan dolar alanlar var. Kim bunlar? Büyük finansörler değil. Niye? Biliyor çünkü. Bütün altyapı yatırımlarını tamamlamış bir ülkede, tüm makro göstergelerin pozitif olduğu bir yerde, aklı başındaki bir finansör Türkiye'de bu işlerin bir şekilde döneceğini bilir. Ama çarpılan kim oldu? Küçük yatırımcılar. Her zaman olduğu gibi. Küçük yatırımcılara eziyet ettiler. Şimdi de kara kara düşünüyorlar.” Ekonomi Servisi