Döviz kurunda meydana gelen dalgalanmaların inşaat sektöründe durgunluğa yol açtığını kaydeden KOMÜT Genel Başkanı Adem Bulut, durumun konut krizine yol açabileceğini söyledi.

Dövizdeki dalgalanma inşaat sektörünü de vurdu: Konut krizi yaşanabilir

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Genel Başkanı Adem Bulut, döviz kurundan meydana gelen dalgalanmalardan dolayı inşaat sektöründe durgunluğun olduğunu, bunun bir konut krizine neden olabileceğini vurguladı. Bulut, "İnşaatta 2019-2020 yıllarından süregelen durgunluğun 2022 yılında da devam edeceğini düşünüyorum" dedi.

Bulut, konut krizindeki en büyük sıkıntılarının inşaat sektöründe öngörülemeyen maliyet artışı olduğunu belirtti. Bulut, "Biz, şu an temeline başladığımız şantiyelerde bir fiyat da veremiyoruz ve satış da yapamıyoruz. Bu da maalesef sektör anlamında bir tıkanıklığa neden oluyor" dedi.

'İNŞAAT MALİYETİ OLUŞTURAMIYORUZ'

Konya Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Adem Bulut şunları söyledi:

"2022 yılında kısa vadeli bir hareketlilik bekliyoruz. Bu kısa vadeli hareketliliğin inşaat sektörü için bir kazanç olacağını düşünüyorum. Bizim en büyük sıkıntımız şu anda inşaat maliyetlerinin artması ile fiyat artışının öngörülememesi ve bununla ilgili olarak satış yapamamamız. Bunlardan kaynaklı olarak ne yazık ki bir fiyat veremiyoruz çünkü bir inşaat maliyeti oluşturamıyoruz. Geçmiş yıllarda biz önümüzü görebildiğimiz için temele dayalı satışlar yapabiliyorduk. İnşaat temel düzeyinde iken satışlarımız oluyordu. Biz, şu an temeline başladığımız şantiyelerde bir fiyat da veremiyoruz, satış da yapamıyoruz. Bu da maalesef sektör anlamında bir tıkanıklığa neden oluyor."

'MALİYETLER YÜZDE 400 ORANINDA ARTTI'

Çimento maliyetlerinde öngörülemeyen şekilde bir artış olduğunu belirten Bulut açıklamasını şöyle sürdürdü:

"2021’in sonlarına doğru dolar kurundaki ani hareketlilikten kaynaklı bir durağanlık yaşıyoruz. Buna bağlı olarak maalesef satışlarımızda bir durgunluk yaşıyoruz. Bizim inşaat hareketliliğimiz ekonomiye bağlı, satış olursa inşaat yapmamız lazım. En büyük sıkıntılarımızdan biri de malzeme tedariki çünkü şu an malzeme tedarikinde de ciddi bir sıkıntı var. Üretim yapan firmaların çoğu ürettikleri ürünleri ihraç ediyor. Bu durum iç piyasada az ürün vermesine neden oluyor. Diğer bir nokta ise çimentodaki öngörülemeyen artış. Geçen seneki fiyatlara göre yüzde 400 oranında bir artış var. Bu da bizim maliyetimizi ciddi oranda etkilemeye başladı."

İnşaat sektöründe bir talebin olduğunu ve talebi karşılayacak düzeyde bir üretimin yapılamadığını belirten Bulut, bu durumun bir konut krizine neden olabileceğini söyledi. Bulut, "Sonuç olarak bu maliyetler, malzeme tedariki ve ön görülemeyen artışlarla birlikte inşaat sektörü sıkıntıya girebilir. Bu durum bir konut krizine neden olabilir. Dışarıdan gelen bir talep var, insanların barınma ihtiyacı var. Bu barınma ihtiyaçlarının karşılanması için de konutların üretilmesi gerekiyor. Bu talebe karşı bir üretim olmazsa eğer bir konut krizi ile karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

ANKA