Döviz kurlarındaki düşüş pazara yansımadı. Ucuza alışveriş yapmak isteyen yurttaşlar, gittiği akşam pazarında fiyatların hala düşmediğini, çok yüksek olduğunu belirtti. Yurttaşlar, yüksek fiyatlara isyan etti. Pazara gelen bir yurttaş, “Para yok, açız aç. Yazıyorlar, dolar dolar. Dolar çıkmış ne, düşmüş ne? Bugün ekmek parasını bulsak ona şükrederiz. Milleti mağdur ediyorlar. Halkımız acından ölüyor yazık insanlara. Devlet büyüklerimiz de maalesef hala 'Şükretmeyi, azla yetinmeyi bilin' diyor" diye konuştu.

Dövizdeki düşüş pazara yansımadı: "İnsanları kandırmanın anlamı yok, açlıktan ölüyoruz"

Dolar kurundaki değer kaybı çarşı pazara yansımadı. Ucuz sebze, meyve almak için akşam karanlığında pazara giden vatandaşlar, hala fiyatların çok yüksek olduğunu söyledi. Yurttaşlar, “Para yok, açız aç. Yazıyorlar, dolar dolar. Dolar çıkmış ne, düşmüş ne? Dolarımız mı var? Biz dolarla çalışmıyoruz ki bugün ekmek parasını bulsak ona şükrederiz. Dolarla marketin pazarın ne ilgisi var ya? Milleti mağdur ediyorlar. Hakkımızı da helal etmiyoruz bunu da bilsinler. Halkımız acından ölüyor yazık insanlara. Devlet büyüklerimiz de maalesef hala 'Şükretmeyi, azla yetinmeyi bilin' diyor. Allah ıslah etsin o insanları" diye konuştu.

Uzun zamandır rekor kıran döviz kurları nedeniyle, çarşı pazarda fiyatlar hızla yükselirken, yurttaşın alım gücü daha da düştü. Hükümetin açıkladığı yeni ekonomik önlemlere bağlı olarak döviz gerilerken, artan fiyatlarda ise düşüş yaşanmadı. Daha ucuz alışveriş yapabilmek, ucuz sebze-meyve almak için semt pazarına akşam saatlerinde, hava karardıktan sonra giden yurttaşlar da dövizdeki gerilemenin fiyatlara yansımadığını gördü. Yurttaş alamadığı, esnaf da satamadığı için dertli.

"PARA YOK AÇIZ AÇ, BUGÜN EKMEK PARASINI BULSAK ONA ŞÜKREDERİZ"

İstanbul Bağcılar Yeni Mahalle Salı Pazar'ında ucuz meyve-sebze bulmaya çalışan yurttaşlar yüksek fiyatlara isyan etti.

Yurttaşlardan biri, "Para yok açız aç. Düşün yumurta kaç lira olmuş biliyor musun? 45 lira. Yumurta bile almadık alamayız. Bir sürü külfet (aile nüfusu) bunu bir hafta nasıl idare edeceğiz. Yazıyorlar dolar dolar. Dolar çıkmış ne düşmüş ne? Dolarımız mı var? Biz dolarla çalışmıyoruz ki. Bugün ekmek parasını bulsak ona şükrederiz. (Dişlerini gösteriyor) Böyle geziyorum. Para yok ki dış yaptırayım. Bak utanıyorum ki konuşayım" diye konuştu.

"MARKETLER GİBİ YÜKSEK FİYATA SATMAK İSTEMİYORUZ"

"Biz de fiyatlar gene ucuz yani. Marketler gibi yüksek fiyata satmak istemiyoruz" diyen bir pazarcı ise, "Müşteri alabilsin, bütçesine göre. Mesela marul tane 4 lira ise yine 4 liraya vermeye razıyız. İnsanların bütçesine bakıyoruz, marketlerde 10 lira bu" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUĞU KOMŞUYA BIRAKTIM BU SAATTE GELDİM PAZARA"

Fiyatların düşmediğini daha da arttığını dile getiren yurttaş, "Dolarla marketin pazarın ne ilgisi var ya? Şaştım kurudum. Çocuk bezi ile ne ilgisi var, elma ile ne ilgisi var, kıvırcıkla ne ilgisi var, ben buna şaştım. Yalandan, dolardan bahsetmişler. Dolar düştü, neden sebzeler düşmedi, etkisini görmedik. Daha da artmış, 5 kuruş da koymuşlar üzerine. Yok yok herkes yalan söylüyor. Al karnabahara bak, 7 lira, 5 lira. Önceden 2,5 liraya alıyordum. Satan da haklı alan da haklı. Baştakilerin düşünmesi lazım. Nerede... Onunun karnı tok. Komşuya çocuğumu bıraktım bu saatte bilerek geldim daha uygun oluyor diye. Gündüz gelseydim karnabahar 10 liraydı şimdi oldu 5 lira" dedi.

"CUMHURBAŞKANINA SESLENİYORUM BİRAZ YARDIMCI OLSUN HALKINA"

Gidişatın iyi olmadığı değerlendirmesini yapan bir yurttaş ise Erdoğan'a seslenerek, "Buradan Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum, biraz yardımcı olsun halkına. Asgari ücret ile geçinmek kolay değil. Kiralar almış başını gidiyor. 2 bin lira kira veriyorum, bin lira faturalar. İki tane çocuğum okula gidiyor, elde kalıyor 500 lira. 500 lirayla nasıl geçineceğim? Pazara mı gideyim, hastaneye mi gideyim, ilaç mı alayım ne yapayım? Kolaysa kendileri baksınlar. Kolay mı? Şu kadar şey aldım 60 lira. Bekleyin ucuzlayacak" ifadelerine yer verdi.

“BAŞLARINI YASTIĞA KOYDUKLARINDA ACABA VİCDANLARI RAHAT MI?"

Yüksek fiyatlara isyan eden bir yurttaş ise şunları getirdi:

"Geçen bir kızla konuştum '60 lirayla pazara gittim hiçbir şey alamadım' diyor. Bizde olduğu halde, 200 lira, 300 lirayla geldiğimiz halde memnun değiliz. Onların halini düşününce ben çok üzülüyorum. 'Sağlıklı beslenme' diyorlar ama insanlar beslenemiyor yetersiz besleniyorlar ne yazık ki. Ekmek almış başını gidiyor. Şu anda düşünün bir ekmeği 3 TL yapmışlar insanlar nasıl geçinsin? Ben şahsen kendilerine söylüyorum şu anda başımızdaki bizi yöneten insanlara söylüyorum, bu şartlarda acaba kendileri geçinebilirler mi? 'Allah vicdan versin' diyorum.

'Asgari ücret 4 bin lira' diyorlar. Şu anda Türkiye de diyelim ki bir memur ne kadar maaş alıyor? 5 bin lira. 5 bin lira ile insanlar acaba nasıl geçiniyorlar bir düşünsünler. Sadece memur adam ya. Yıllarını veriyor, okuyor 5 bin liraya çalışıyor. Öğretmen nasıl geçinsin ya? 4 çocuğu var. 4 çocuk diye teşvik ediyorlar '4 çocuk yapın' diyorlar. Bu adam 5 bin TL alıyor nasıl geçinsin? Şu anda kiralar aldı başını gidiyor.

Bir ev 2 bin liradan aşağı değil. Bu insanlık mı? Gelsinler 5 bin lira ile geçinsinler. Benim ağabeyim öğretmen, geçinemiyor. Eşi çalışmak zorunda kaldı. Şu anda yeğenim anneme geldi, o bakıyor. Annesiz, babasız, daha çocuk 4 yaşında. Kendi vicdanlarını sorgulasınlar. Bu yöneticiler hiç mi Hz. Ömer’in hayatını okumadılar. Başlarını yastığa koyduklarında acaba vicdanları rahat mı? Lütfen kendilerini sorgulasınlar. Gelsin 5 bin liraya kendileri geçinsinler, sonra insanlara 'Tasarruflu olun' desinler. Adam alıyor kaç bin dolar marka mont, çanta kullanıyor, insanlara gelince 'Siz şükredin.' Neden? Biraz da siz şükredin biraz da siz verin insanlara."

(ANKA)