CHP’li Yavuzyılmaz’ın soru önergesine verilen yanıtta, 2013 tahminlerinde 1,97 olarak öngörülen TL/ dolar paritesinin güncel değerlerle arasındaki farkın tutarsızlık teşkil etmediği belirtildi. CHP’li Yavuzyılmaz, “Yüzde 300’e varan sapmadan bahsediyoruz. Bu tutarsızlık değilse ne?” diye sordu

Dövizin üç katlık artışı tutarlıymış

Uğur Şahin

ugursahin@birgun.net @uugurs

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, döviz kuru artışlarının 2013 bütçe öngörüsü ile oluşturduğu tutarsızlık konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. CHP’li Vekil, 2013 yılı 5 yıllık planındaki, bu yıl için öngörülen 1,97 TL/ dolar oranının, firmalar ve yurttaşların ekonomik planlamalarında bir referans olarak kabul edildiğini hatırlattı. CHP’li Yavuzyılmaz, bu beklenti ile yapılan planlamalarda mağduriyetler ortaya çıktığının altını çizdi.

dovizin-uc-katlik-artisi-tutarliymis-530227-1.

Bu durumun açık bir tutarsızlığa neden olduğunu kaydeden Yavuzyılmaz, üç katlık bu yanılgının sebebine de yanıt aradı. CHP’li Milletvekili, bu öngörüdeki tutarsızlık sebebiyle kurum içinde herhangi bir sorumlu istifasının olup olmadığını sordu. Kur tahminlerinde kullanılan metotların ve ortaya çıkan farklarda hangi unsurların tahmin edilemediğinin açıklanmasını istedi.

CHP’li Yavuzyılmaz’a Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’ndan verilen yanıtta, 2013 tahminlerinde1,97 olarak öngörülen TL/ dolar paritesinin güncel değerlerle arasındaki farkın bir ‘tutarsızlık’ teşkil etmediği belirtildi. Yaklaşık üç katlık farkın tahmin olarak öngörüldüğü için, ‘önem arz etmediği’ kaydedildi.

TUTARSIZLIK DEĞİLMİŞ

Önergeye ilişkin verilen yanıtta, tutarsızlığın söz konusu olmadığı iddia edildi. Yanıtta, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru çerçevesinde döviz kuru gelişmeleri piyasadaki arz ve talep koşullarına bağlı oluşmaktadır.

Kalkınma planları orta ve uzun vadeli programlar, beş ve üç yıllık dönemde ekonomiye ilişkin temel hedeflerin oluştuğu dokümanlardır. Plan ve program döneminde belirlenen hedeflere ulaşma noktasında, bazı makro parametrelere ilişkin ‘tahmin’ modelleri kullanılmaktadır. Onuncu Kalkınma Planı da bu çerçevede oluşturulmuştur. Soru önergesinde ifade edildiği şekilde herhangi bir tutarsızlık söz konusu değildir. Ayrıca, plan dönemi içinde uygulamaya konulan orta vadeli programlarda da söz konusu tahminler güncellenmiştir.”

TAHMİN MODELLERİ ÇÖKTÜ

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuya ilişkin BirGün’e yaptığı açıklamada, tahminin üç kat şaştığının, kullanılan kur tahmin modelinin de çöktüğünü söyledi. CHP’li Vekil, şunları dile getirdi: “Model ile çıkarılan bu rakamın bugün yaklaşık 3 katı bir sapmayla çöktüğünü görüyoruz. Bu rakamı kabul eden kurumlar yanılgıya sürüklenmiş oldu. Bu rakamları güvenilir kabul eden firma ve kurumlar açısından 2018 hayal kırıklığıyla geçti. Pek çok firma iflas etti, birçoğu konkordato ilan etti. Bize verilen yanıtta, kendilerinin bazı tahmin modelleri kullandıklarını ifade ettiler. Tutarsızlığın olmadığını ifade etseler de 3 katlık bir fark var. Yüzde 300’e varan bir sapmadan bahsediyoruz. Tutarsızlık olmaması için, yüzde 300 değil de kaç olması gerektiğini halkın takdirine bırakıyorum. Maalesef hükümet, kavramların altını boşalttığını bugünlerde tutarlılık ve tutarsızlığın bile altını boşalttılar.”