Dr. Anthony Fauci: En kötü kabusum gerçek oldu


BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dr. Anthony Fauci, 1984 yılından beri ABD’de Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Başkanı olarak görev yapıyor.

Bu görevde olduğu süre zarfında ABD’de 6 başkan değişti. 36 yıldır bu görevde olmasına karşın ismi, pandemiyle birlikte son birkaç ayda popüler oldu. Aynı zamanda Trump’ın Covid-19’la mücadele özel ekibinde de bulunan Fauci, özellikle Trump’ın bilimsel olmayan yaklaşımlarına karşı tıp ve bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu verilere dayanan ifadeleriyle gündeme gelmişti.

Ünlü sağlık sitesi Healthline’ın sorularını cevaplayan Fauci, göreve geldiği 1984 yılında Los Angeles’ta 5 kişinin tuhaf semptomlar göstermesiyle patlak veren AIDS’in gündemde olduğunu hatırlattı.

O yıllarda bu hastalığın sadece eşcinselleri ve uyuşturucu bağımlılarını etkilediğini “hatalı bir şekilde” düşündüklerini, ancak zaman içerisinde dünyadan ve Afrika’dan gelen verilerle bu hastalığın büyük oranda “heteroseksüel hastalığı” olduğunun ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Daha önce bu salgın sürecine benzer zamanlar yaşayıp yaşamadığı sorusuna da cevap veren Fauci; 36 yıllık görev hayatı boyunca HIV, Ebola, Zika gibi pek çok salgınla mücadele edildiğini ancak içinde bulunduğumuz sürecin “tam anlamıyla eşi benzeri görülmemiş” bir durum olduğunu belirtti.

Bu görevi uzun yıllardır yürüttüğünü öğrenen insanların kendisine hep “En büyük kabusunuz nedir?” diye sorduklarını belirten 36 yıllık NIAID Başkanı, “hayvanlardan insanlara türler arasında kolayca atlayan bir solunum yolu virüsünden kaynaklı yeni bir enfeksiyonun evrimleşmesinin hep en büyük kabusu” olduğunu söyledi. Bunu sadece Covid-19’la karşılaşınca söylemediğini belirten Fauci, on yıllardır hep dillendirdiği “bu en büyük kabusun” bugün gerçek olduğunu söyledi.

AŞI KONUSUNDA İHTİYATLI BİR İYİMSERLİK İÇİNDE

Fauci, pandemi süreciyle ilgili kendisini en pozitif hissettiren şeyin “bilim dünyasının çözüm üretme kapasitesi” olduğunu belirterek dünyanın çok hızlı bir aşı geliştirme süreci içinde olduğunu sözlerine ekledi. Aşı geliştirme sürecine dair umutlu olduğunu söyleyen deneyimli NIAID Başkanı, aşının başarısını şimdiden garanti etmek mümkün olmasa da, bu yıl sonuna kadar bu hedefin gerçekleşebileceğine dair “ihtiyatlı bir iyimserlik” içinde olduğunu vurguladı. Fauci, aşı konusunda sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğer bunu başarırsak, bu, geliştirdiğimiz en hızlı aşı olacak. Bu bana umut veriyor. Farklı tedavi seçenekleri üzerine yoğun bir şekilde çalışıyoruz ki böylelikle sonbahar ve kış aylarına girdiğimizde elimizde etkili olduğu kanıtlanmış birkaç tedavi seçeneği olmasını umuyoruz.”

Remdesivir adlı ilaçla ilgili çalışmalara da değinen Fauci, “bu ilacın akciğer rahatsızlığıyla hastaneye yatırılan hastaların iyileşme süresini kısaltması açısından istatistiksel olarak önemli ancak mütevazi bir etkisi olduğunu randomize bir kontrollü denemede zaten kanıtlamıştık” şeklinde konuştu.

Büyük bir salgının ortasında olduğumuzu belirten Fauci, “Toplum ve millet olarak ve küresel düzeyde bir araya gelmeliyiz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Bu durum hepimizi tehdit ediyor, bunu unutmamalıyız. (Salgını) kontrol altına almak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Er ya da geç normale geri dönüleceğini belirten Fauci, “Umutsuzluğa düşmeyin. Bu (süreç) bitecek, salgını kontrol altına alacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.