Dr. Cenap Çevli’nin anısına

Hekimlerimizi kaybediyoruz. Sağlık emekçilerimiz bitkin. Pandeminin en ağır koşullarında gece gündüz savaşan sağlık emekçilerimize minnetlerimiz sunmaktan ötesi gelmiyor elimizden. Bu yazı da Cenap Hoca’yı anlatsın, onu anlatırken kaybettiğimiz bütün sağlık emekçilerimizin önünde eğilsin.

Dr. Cenap Çevli salgının ayak seslerini ilk dile getiren hekimlerimizden biriymiş. Sosyal medyada yazıyor, çevresine aktarıyor ve tabii ailesine anlatıyormuş.

Kasım ayının başında, kız kardeşi Gamze Çevli Yıldırım’a “Çok acayip bir virüs var, bu virüs yayılır, küresel bir salgına döner” demiş. Yaşadığımız kâbusun bir küresel salgın olduğunun anlaşıldığı, salgının artık adının konduğu günlerde Cenap Çevli virüsle savaşan tüm hekimlerimiz gibi tedbir çağrısı yapıyormuş. 17 Mart’ta twitter hesabında “Hâlâ koruyucu giysimiz yok! Ellerimiz alkolden haşır oldu. Bulaşma korkusuyla yemek yiyemez olduk. Evde çocuğumuza sarılmaya korkuyoruz. Bizi kim koruyacak?” yazmış.

Süreç içinde akrabalarını arayıp evlerinde nasıl dezenfektasyon yapmalılar ayrıntılarıyla anlatmış. Sıkı sıkı tembih etmiş. Aylarca tedbir konusunu gündemde tutmuş. Bir gün yeğeniyle konuşurken “Galiba virüs bana da bulaştı…” demiş. Sonra ailedeki korkuyu “Yok yok merak etmeyin, iyiyim” diye yatıştırmış. Ama kendine koyduğu teşhis ne yazık ki doğru çıkmış. Cenap Hoca 10 Mayıs’ta hastaneye yatırılmış, üç gün sonra yoğun bakıma alınmış. O günlerde ailesiyle, eşiyle yaptığı görüşmelerin görüntülerini medyada görmüştük hatırlarsınız belki.

Kız kardeşiyle de her gün kısa da olsa görüntülü konuşmuş. Her zaman “İyiyim.” demiş Cenap Hoca. Bir gün “Of” dememiş. 26 Mayıs sabahı kız kardeşi, hastane süreci boyunca yaptığı gibi mesaj atmış abisine. “Nasılsın abey?” demiş. Mesajlardan sonra ya yazar ya geri dönermiş hoca. Bu defa yazmamış da aramamış da. Sonra eşi aramış “Hastaneden çağırdılar” diye. Cenap Hoca 57 yaşındaydı. Ardında 8 yaşında bir evlat bıraktı. Yiğit.

Yaşatmak için çabalayan tek bir hekimimizi, tek bir sağlık çalışanımızı, tek bir sağlık personelimizi; tedbirsizlik, koruyucu malzeme eksiği, ağır çalışma koşulları gibi nedenlerden kaybetmeyelim. Yeter.

Spordan filan söz etmek istemiyorum ama burada işim bu. Cenap Hoca çok iyi bir Fenerbahçeliymiş. Hoca’nın bu fotoğrafı, bu yazıyı spora bağlasın. Hoca güzel uyusun. Kaybettiğimiz bütün sağlık emekçilerimizin ruhları şad olsun. Dr. Cenap Çevli’nin “Bizi kim koruyacak?” isyanını da artık birileri duysun.