Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, BirGün’ün Melen Barajı’yla ilgili sorularına yanıt veremedi. “Baraj projesi için ne kadar harcandı? Proje neden tamamlanamadı? Yargılanan kamu görevlisi var mı?” sorularına DSİ, “Çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir” diye yanıt verdi.

DSİ, Melen Barajı sorularına yanıt veremedi

İsmail ARI

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, BirGün’ün Melen Barajı’yla ilgili sorularına yanıt veremedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), megakent İstanbul'un 2071 yılına kadar su sorununu çözeceği iddiasıyla Sakarya'da 2014 yılında temeli atılan ve 2016 sonunda tamamlanacağının açıklanmasına rağmen bir türlü tamamlanamayan Melen Barajı’yla ilgili sorular yönetildi.

CİMER’e Melen Barajı’yla ilgili şu sorular iletildi:

-Melen Barajı neden tamamlanamamıştır?
-Melen Barajı için kamunun kasasından ne kadar para harcanmıştı?
-Melen Barajı için yeni bir ihale yapılacak mı?
-Tamamlanamayan Melen Barajı için hakkında soruşturma başlatılan veya yargılanan bir kamu görevlisi var mı?

ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE SÜRÜYORMUŞ

DSİ’nin verdiği cevapta ise bu soruların hiçbirine yanıt verilmedi. DSİ’nin yanıtında, “Melen Barajı projesi hali hazırda ‘Melen Barajı güçlendirilmesi işi’ adıyla devam etmekte olup, projenin işlevsel hale getirilmesine yönelik çalışmalar teknik ve idari gereklilikler çerçevesinde titizlikle sürdürülmektedir” denildi.

BARAJ GÖVDESİNİN ÇATLADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI!

Melen Barajı’nın 7 Aralık 2016 günü saat 13.59'da açılacağı duyurulmuştu. Bir türlü tamamlanamayan baraj projesinin gövdesinde çatlaklar oldu ve baraj bitirilemeyince Melen'in suyu İstanbul'a borularla aktarılmaya başlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 2019 yılının ekim ayında baraj inşaatında incelemelerde bulunmuştu. Baraj gövdesinde derin çatlaklar olduğunu gösteren İmamoğlu inşaatın da durduğunu açıklamıştı. İmamoğlu süreçle ilgili yetkililerle de defalarca görüştüğünü söylemişti. Bunun üzerine DSİ 14. Bölge Müdürlüğü Melen Barajı güçlendirme inşaatı için 28 Şubat 2020 tarihinde ihale düzenlemişti.

412 milyon liraya mal olan ihalenin ardından güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu. İmamoğlu geçen günlerde şirketinle DSİ’nin yeni fiyatlar konusunda uzlaşamadığını ve işin gerçekleşme oranı yüzde 10'lar seviyesindeyken şirketin beklenmeyen fiyat artışı nedeniyle projeyi tasfiye kararı aldığını söylemişti. Çalışmalar 8 Temmuz 2022'de durmuştu.