Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, aşı üretiminin çok yavaş ilerlediğini ve daha fazla hızlandırılmasını isteyerek, hükümetlere üretilen fazla aşıların da dağıtılması için çağrı yaptı.

DSÖ: Aşı üretimi kabul edilemez derecede yavaş

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa’daki vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek aşı üretiminin ‘kabul edilemez derecede yavaş ilerlediğini’ ve mutasyonlu virüsün birkaç aydır endişe verici şekilde yayıldığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, bugün yaptığı bir açıklamayla, aşıların salgından çıkış için en iyi yol olduğunu söyleyerek, “Aşılar sadece hastalar üzerinde işe yaramakla kalmıyor, enfeksiyonu önlemede de oldukça etkili olabiliyor. Ancak, piyasaya sürülmeleri kabul edilemeyecek kadar yavaş ilerliyor” dedi.

Kluge, “80 yaşın üstündeki her grupta vakaların hızlı bir biçimde arttığını aşılamanın öneminin ne kadar hayati olduğunu gördük. İngiltere Halk Sağlığı'ndan gelen yeni veriler, COVID-19 aşılarının, aşılama, Aralık 2020'de başladığından bu yana 70 yaşın üzerindeki kişiler arasında en azından 6 binin üzerinde yaşamı kurtardığını gösteriyor. Açık konuşayım; üretimi hızlandırarak, aşıların uygulanmasının önündeki engelleri azaltarak ve şu anda stoklarımızda bulunan her bir flakonu kullanarak süreci hızlandırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar, Avrupa’nın toplam nüfusunun yalnızca yüzde 10'u 1 doz aşı aldı ve yüzde 4'ü tam bir aşı serisini tamamlayabildi.

AŞIDA ZENGİN-FAKİR AYRIMI

DSÖ, Rusya ve birkaç Orta Asya ülkesi de dahil olmak üzere 53 ülkeyi kapsayan Avrupa bölgesinde, insanların ancak yüzde 10'unun bir doz aşı aldığını ve yalnızca yüzde 4'ünün tamamen aşılandığını söyledi. Bölgedeki alt ve alt-orta gelirli ülkelerin yalnızca yüzde 60'ı aşılamaya başladı. Yüzde 60’ı aşılanmaya başlayan ülkelerdeki aşılama oranları da oldukça düşük seyrediyor.

Covax kapsamında şimdiye kadar düşük gelirli ülkelerin yalnızca yüzde 10’u oranında bir nüfusa aşı gönderildi.

DSÖ, beş hafta önce Avrupa'da haftalık yeni vaka sayısının 1 milyonun altına düştüğünü, ancak yaklaşık 24 bin ölümle tekrar 1.6 milyona yükseldiğini söyledi. Birleşik Krallık'ta ilk tespit edilen daha bulaşıcı varyant ise şu anda 50 ülkede raporlandı.

DSÖ Avrupa bölgesel Acil Durum Direktörü Dorit Nitzan, yeni varyantların ortaya çıkma riskinin "virüsün çoğaldığı ve yayıldığı oranla arttığını, bu nedenle temel hastalık kontrolü yoluyla bulaşmanın engellenmesinin çok önemli olduğunu" söyledi.