DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, örgütün önerilerine Belçika kadar titizlikle uyan başka bir ülke olmadığını söyledi, ve bu ülke haricinde diğer hiçbir ülkenin yaşlı bakım evlerindeki ölümleri rapor etmediğini belirtti

DSÖ Avrupa Direktörü: Biri hariç tüm ülkeler sadece hastanelerdeki ölümleri bildiriyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, örgütün önerilerini en titiz takip eden ülkenin Belçika olduğunu söyledi. Kluge, Belçika dışındaki diğer ülkelerin sadece hastanelerdeki ölüm sayılarını paylaştığını belirtti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında özellikle ölüm sayıları üzerindeki tartışma devam ediyor. Ülkelerde ve kentlerde yaşanan ölümlerin geçen yılların ortalamasının çok üzerinde olduğuna dair birçok bilgi daha önce ortaya çıkmıştı. Ancak, ülkeler bu farkların nedenine dair tatmin edici bir açıklamayı henüz yapmış değil. Bunlara Türkiye de dahil.

Avrupa’da ise ölüm sayılarına ilişkin tartışmanın merkezinde yaşlı bakım evleri yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, yaşlı bakım evlerindeki ölüm sayılarına ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

The Daily Telegraph'a konuşan Kluge, “Belçika gibi Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerini titizlikle takip eden bir ülke daha yok” derken, “Yaşlı bakım evlerindeki vakaları dahi bildirirlerken, diğer ülkeler sadece hastanelerdeki ölüm sayılarını bildirmektedir” ayrıntısını paylaştı.

Daha önce, İngiltere’de yaşlı bakımevlerinde koronavirüs kaynaklı ölümlerin 7 bin 500’e ulaşmış olabileceği iddia edilmişti. Ülkedeki en büyük huzurevleri hizmet sağlayıcısı olan Care England, 1 Nisan itibariyle yaşanan tüm ölümlerin, geçen yılların ortalamalarına göre 7 bin 500 kişi daha fazla olduğunu açıklamıştı.

YAVAŞLAMAYI SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN DEĞERLENDİRİN

Öte yandan DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Kluge, ülkeleri, salgının yavaşlatılmasıyla elde edilen zamanı halk sağlığı sistemlerini güçlendirmek için kullanmaya çağırdı. Kluge, Avrupa’nın daha ölümcül ikinci bir dalgaya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Kluge, bunun hastanelerde birinci basamak tedavilerde ve yoğun bakım ünitelerindeki kapasiteyi artırmayı kapsamasını, ayrıca Singapur gibi kapsamlı temas izleme ve test işlemlerini gerçekleştirmeyi de içermesi gerektiğini ekledi.

DSÖ yetkilisi, “Singapur ve Japonya bunun kutlama zamanı değil, hazırlık zamanı olduğunu erken aşamada fark etti" diye konuştu.

Kaynak: Independent, The Daily Telegraph