Artan Covid-19 vakalarına karşı dikkat çeken uyarılarda bulunan DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, salgının ocak ayında Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde zirve yapacağını söyledi. Kluge, test ve izleme sistemlerinin de zorlanacağını kaydetti.

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge:  Salgın, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde zirve yapacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, tüm dünyada artan yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarına dikkat çekerek, ocak ayında Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde salgının zirve yapacağı uyarısında bulundu.

Tüm dünyada Covid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşanırken kısıtlamalar ve tedbirler artırılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, bugün sosyal medya aracılığıyla artan vakalar üzerine açıklamalarda bulundu.

İHA'nın aktardığına göre Kluge, Covid-19 vakalarının özellikle Batı Avrupa ülkelerinde ciddi oranda bir artış göstermesini, özellikle gençler arasında Omicron mutasyonunun hızla yayılmasından kaynaklandığını açıkladı. Kluge, Omicron mutasyonuna bağlı vakaların Orta Asya ve Avrupa’da 2022’nin Ocak ayının sonuna doğru zirveye ulaşacağını ve şu anda bildirilen vakaların ise 2 katına çıkmasını beklediklerini söyledi.

dso-avrupa-direktoru-kluge-salgin-avrupa-ve-orta-asya-ulkelerinde-zirve-yapacak-962057-1.

'TEST VE İZLEME SİSTEMLERİ ZORLANACAK'

2022’de artması beklenen salgının, tüm sağlık çalışanlarını zorlayacağına ve sağlık yetkilileri üzerinde büyük bir baskı oluşturduğuna değinen Kluge, Covid-19 test ve izleme sistemlerini de zorlayacağını belirtti. Kluge, test sonucu pozitif olduğu halde Covid-19 semptomları göstermeyen hastaların kendilerini izole etmesini gerektiğini söyleyerek hükümetin temaslı ve ağır semptomlar gösteren hastalara öncelik tanıması gerektiğini bildirdi.

Herkesin Covid-19 ile mücadelede önlemlere daha sıkı sarılması gerektiğini hatırlatan Kluge, aşı, güçlendirici, maske, havalandırma ve ilaç kullanımına dikkat edilmesi konusunda ise uyarıda bulunarak ağır semptom gösteren hastaların Covid-19 birimlerinde tedavi altına alınması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Hans Kluge, grip için de aşı olun çağrısında bulundu.

İSTANBUL'DA VAKALAR 10 GÜNDE BEŞ KAT ARTTI

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da vakaların 10 günde beş kat arttığını söyledi. Artışların sebebinin Omicron varyantı olduğunu bildiren Bakan Koca, "Şu anda İstanbul’da Omircron'a bağlı vakaların oranı çok yüksek. Çünkü İstanbul dışarıya en fazla bağlantısı olan kent. Omicron da Türkiye’ye İstanbul üzerinden girdi ve yayıldı. Bakın şaka değil. 10 günde 5 katına, 1 haftada 3,5 katına çıktı İstanbul’daki vaka sayıları" dedi.