Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'a karşı sıtma ilacı hidroksiklorokin üzerine yapılan klinik araştırmaları geçici süreliğine durdurma kararı aldı. ABD Başkanı Donald Trump, daha önce önlem amaçlı hidroksiklorokin ilacı kullandığını açıklamıştı

DSÖ, Covid-19'a karşı kullanılan sıtma ilacının klinik araştırmalarını askıya aldı

Dış Haberler Servisi

Dünya Sağlık Örgütü, 'hidroksiklorokin' adlı sıtma ilacını KOVID-19'a dair küresel düzeyde yürüttüğü denemeden "geçici olarak" çıkaracak. DSÖ, uzmanlarının bu ilaçla ilgili şu ana kadarki tüm mevcut bulguları değerlendirmesi gerektiğini söyleyerek, ABD Başkanı Trump'ın Kovid-19'a karşı önlem olarak önerdiği bu ilacı klinik denemeden çıkaracağını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün yaptığı açıklamada geçen hafta Lancet'te yayınlanan bir araştırmaya dayanarak, tartışmalı ilacın küresel klinik denemelerini "geçici olarak durduracağını" duyurdu. Lancet'te yayınlanan araştırma, ilacın yüksek kalp rahatsızlığı ve ölüm riskine sebep olduğunu bildirmişti.

Tedros, "Bu kaygı, hidroksiklorokin ve klorokin'in sadece COVID-19 için kullanımına ilişkindir" diyerek, bu ilaçların sıtma ve otoimmün rahatsızlıkları olan hastalar için hala kabul edilen tedavi olduğunu sözlerine ekledi.

DSÖ'nün Remdesivir ve HIV kombine tedaviyi içeren küresel denemesi ise hala sürüyor.

Hidroksiklorokin, ABD'de 1950'lerin ortalarından beri piyasada olan lisanslı bir ilaç ve DSÖ'nün de sıtmaya karşı temel ilaç listesinde bulunuyor. Kovid-19 tedavisinde kullanımına dair soru işaretleri olan ilaç, Trump'ın önlem amaçlı kullandığını belirtmesinin ardından dünya kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştu.