DSÖ, koronavirüs varyantlarının isimlendirilme sistemini değiştirdi. Buna göre, İngiliz, Güney Afrika veya Hindistan varyantları için artık bu isimler değil, Yunan alfabesinden harfler kullanılacak.

DSÖ'den koronavirüs varyantlarına yeni isimler: Alpha, Beta, Delta

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19'a yol açan koronavirüs varyantlarının isimlendirilmesi için yeni bir sistem kullanmaya başladı. DSÖ bundan böyle, virüsün İngiltere, Güney Afrika ve Hindistan'da ortaya çıkıp bu ülkelerin isimleriyle anılan varyantlarını Yunan alfabesindeki harflerle adlandıracak.

Buna göre, DSÖ açıklamaları ve yazışmalarında İngiliz varyantı Alpha, Güney Afrika varyantı Beta, Hindistan varyantı ise Delta olarak anılacak. DSÖ'den yapılan açıklamada, bu kararın hem ilgili tartışmaları basitleştirmek, hem de bu varyantların ilk tespit edildikleri ülkeleri damgalayacak şekilde isimlendirilmesini önlemek için alındığı belirtildi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; yeni isimleri Twitter hesabından duyuran DSÖ Covid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhove, "Hiçbir ülke varyantları tespit ettiği ve raporladığı için damgalanmamalı" dedi.

Yeni sisteme göre, eğer 24'ten fazla varyant tespit edilir ve Yunan alfabesinde kullanacak harf kalmazsa, DSÖ bir başka adlandırma yöntemini benimseyecek.

Hindistan hükümeti geçtiğimiz ay, ilk kez ekim ayında bu ülkede tespit edilen ve daha bulaşıcı olan B.1.617.2 isimli varyantın 'Hindistan varyantı' olarak adlandırılmasına tepki göstermiş, DSÖ'nün bu virüs suşunu hiçbir zaman bu isimle anmadığını belirtmişti.