Koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha ölümcül hale geldiğine yönelik iddiaları reddeden DSÖ, virüsün şimdilik ‘nispeten kararlı’ olduğunu açıkladı

DSÖ’den koronavirüsün mutasyona uğradığına dair iddialara yanıt

HABER MERKEZİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüse ilişkin çalışmalarda bugüne kadar daha tehlikeli bir hal alacak şekilde mutasyona uğradığına dair işarete rastlanmadığını açıkladı.

Açıklama DSÖ’nün bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi konusundaki uzmanlarından Dr. Maria Van Kerkhove’dan geldi. Kerkhove, “RNA virüslerinde olduğu gibi zaman içinde normal değişimler gösteriyor. Bu değişimlerden hiçbiri hastalığı daha bulaşıcı veya ölümcül yapmıyor” ifadelerini kullandı.

Virüslerin mutasyonunun çok nadir biçimde daha ölümcül ya da daha bulaşıcı olma yönünde seyrettiğini söyleyen Dr. Kerkhove, bunun nedeninin virüsün yaşamaya çalışması olduğunu söyledi. Kerkhove, “Konakçıya zarar vermek virüsün çıkarına değil, daha fazla hayatta kalmak istiyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün şimdilik ‘nispeten kararlı’ olduğunu söyleyen Kerkhove, bu durumun zamanla değişmeyeceğinin garantisinin olmadığını sözlerine ekledi.

‘YASAKLAR YAVAŞÇA KALKMALI’

Dünyanın birçok bölgesinde normalleşme adımları atılmasına da değinen Kerkhove, buna rağmen salgının ABD, Meksika ve Brezilya’da hızla can almaya devam ettiğine dikkat çekti.

Hijyen ve sosyal mesafe kurallarının hala çok önemli olduğunu ifade eden Kerkhove, “Salgın henüz bitmekten çok uzak. İnsanlar yasaklardan yoruldu. Ancak kısıtlamaları yavaşça kaldırmalı ve önlemleri uygulamalıyız” dedi.

‘KISITLAMALAR DAHA SERT DÖNER’

Kerkhove, bu şekilde bir yol izlenmezse ekonomik açıdan daha yıkıcı sonuçların doğabileceğini de vurgularken, “Salgında kontrolü kaybeden ülkeler daha sert kısıtlamaları ve karantina kurallarını yeniden devreye sokabilir. Bu da insanları hayal kırıklığı ve öfke duymaya sevk edebilir” diye konuştu.