Düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabet oranı arttığını, buna rağmen bu ülkelerde yeterli insülin tüketimi görülmediğini vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü, "Her iki tip 2 diyabet hastasından biri, ihtiyaç duyduğu insüline erişememektedir" açıklamasını yaptı.

DSÖ: Her iki tip 2 diyabet hastasından biri, ihtiyaç duyduğu insüline erişemiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde tip 2 diyabet hastalarının yarısının ihtiyaç duydukları insülini temin edemediğini açıkladı.

İnsülinin keşfedilmesinin 100'üncü yıl dönümüne ilişkin DSÖ'nün yayımladığı raporda, dünya genelinde insüline erişimle ilgili son durum değerlendirildi.

Raporda, dünya genelinde 60 milyondan fazla tip 2 diyabet hastasının bulunduğu belirtilerek, "İnsülin, diyabet hastalarında böbrek yetmezliği, körlük ve bacak kesilmesi gibi risklerin önüne geçilmesi için hayati önem taşımaktadır" bilgisi paylaşıldı.

Dünya genelinde diyabet hastalarının insüline erişimde hala sorun yaşadığı kaydedilen raporda, "Her iki tip 2 diyabet hastasından biri, ihtiyaç duyduğu insüline erişememektedir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabet oranı artmakta, buna rağmen bu ülkelerde yeterli insülin tüketimi görülmemektedir" tespitine yer verildi.

Tip 2 diyabete yakalanan her 4 kişiden 3'ünün Kuzey Afrika ve Avrupa dışındaki ülkelerde yaşadığı ve bu bölgelerin, küresel insülin satışlarındaki gelirin yüzde 40'ını bile oluşturmadığı vurgulandı.

Raporda dünya genelinde insüline erişim yetersizliğinin sebepleri, "küresel pazarın yüksek maliyetli sentetik insülin üretimine geçmesi", "insülin üretiminin yüzde 90'ının 3 uluslararası firmanın elinde bulunması nedeniyle piyasadaki rekabet eksikliği" ve "düşük gelirli ülkelerde yetersiz sağlık hizmetleri" olarak gösterildi.

İnsüline erişimde küresel eşitsizliğin önüne geçilmesi için dünya ülkelerine "yerel insülin üretimini teşvik etme", "insülin üretimi için Ar-Ge çalışmalarını hızlandırma" ve "sağlık altyapılarını güçlendirme" çağrısı yapıldı.