Dünya Sağlık Örgütü, karantinadaki Covid-19 hastalarının iyileşme kriterini değiştirdi. Hastaların taburcu edilmesi için artık testin negatif çıkması beklenmeyecek; belirtilerin kaybolup kaybolmadığına bakılacak

DSÖ, karantinadaki hastalar için taburcu olma kriterini değiştirdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), karantinadaki hastaların iyileşme kriterini güncellediğini açıkladı.

12 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan ilk öneriye göre, bir Covid-19 hastasına yönelik izolasyon uygulamasının sonlanması için hastanın klinik olarak iyileşmesi ve en az 24 saat arayla alınan ardışık 2 RT-PCR test sonucunun negatif olması gerekiyordu.

Dünya Sağlık Örgütü, SARS ve MERS'e sebep olanlar da dahil benzer koronavirüslere dair bilgi ve deneyime dayanarak geliştirilen bu ilk öneriyi değiştirdiğini açıkladı.

Yeni kritere göre, semptomatik (belirti gösteren) hastalarda semptomun ortaya çıkışından sonraki 10 güne ek olarak en az 3 gün ateş ve solunum semptomu dahil belirti göstermeyen; asemptomatik (belirti göstermeyen) hastalarda ise SARS-CoV-2 testinin pozitif çıkmasından itibaren 10 gün belirti olmaması durumunda hasta karantinadan taburcu edilecek.

ÜLKELER TESTİ KULLANMAYA DEVAM EDEBİLİR

Hasta örneğin iki gün semptom gösterdiyse, ilk belirti göstermesini takip eden 13 gün sonra (10 gün + 3 gün semptomsuz); 14 gün semptom gösterdiyse, ilk belirtiden 17 gün sonra, 30 gün semptom gösterdiyse 33 gün sonra iyileşmiş kabul edilecek.

Ülkeler ise istedikleri takdirde serbest bırakma kriteri olarak testi kullanmaya devam edebilecek. Bu durumda en az 24 saat arayla iki negatif PCR testine dayanan kriter uygulanmaya devam edilecek.

DSÖ, yaptığı açıklamada kriterin güncellenmesinin gerekçesi olarak, belirtileri ortadan kalkan Covid-19 hastalarının PCR testlerinin haftalar sonra dahi pozitif çıkabilmesini gösterdi.

Bu tür durumlarda çıkan pozitif test sonucuna rağmen, bu hastaların hastalığı bulaştırmasının muhtemel olmadığı belirtildi.