Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Dr. Soumya Swaminathan, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen ilaçlar arasında sadece Remdesivir'in testlerinin umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti. Swaminathan, "Şimdilik araştırmalar, bu ilacı kullanan hastaların daha hızlı iyileştiğini gösteriyor" dedi

DSÖ: Koronavirüse karşı umut veren tek ilaç var

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Dr. Soumya Swaminathan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen ilaçlar arasında sadece Remdesivir'in testlerinin umut verici sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti.

Cenevre'de basın toplantısı düzenleyen Swaminathan, Remdesivir'in test edildiği hastalarda hastaneye yatma oranının azaldığını ancak ölüm oranında bir etki kaydedilmediğini ifade etti.

"Şimdilik araştırmalar, bu ilacı kullanan hastaların daha hızlı iyileştiğini gösteriyor" diyen Swaminathan, "Remdesivir kullanan hastalar 11 günde iyileşirken ilacı almayan hastalarda bu süre 15 gün oldu" şeklinde konuştu.

AVRUPA İLAÇ KURUMU ÖNERMİŞTİ

Avrupa İlaç Kurumu da kıta çapında kullanılması için ilk kez bu ilacı önermişti.

ABD’de yapılan en az iki araştırma, Remdesivir kullanmanın koronavirüs hastalarının tedavi sürelerini kısalttığını gösterdi. İlaç, virüsün hücre içinde üremek için ihtiyaç duyduğu bir enzimi hedef alarak virüsün çoğalma yeteneğini sekteye uğratıyor.

ABD, TÜM STOKLARI ALDIĞINI DUYURMUŞTU

ABD'nin, koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı antiviral ilacın neredeyse dünyadaki tüm stokunu satın aldığı belirtilmişti. ABD'nin dünyadaki tüm stoğu satın alması, hiçbir ülkenin en az üç ay boyunca ilaç bulamayacağı anlamına geliyor.

İlacın ilk üretilen 140 bin dozu dünya çapındaki deneylerde kullanılmıştı.

Ebolayı tedavi etmek amacıyla üretilen ancak bu konuda başarısız olan Remdesivir, ABD’de koronavirüs tedavisinde onay alan ilk ilaç olmuştu.

dso-koronaviruse-karsi-umut-veren-tek-ilac-var-752759-1.

GHEBREYESUS: İKİ HAFTA İÇİNDE ARA SONUÇLAR BEKLİYORUZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün Cenevre'deki basın toplantısında yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilmekte olan ilaç ve aşılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ghebreyesus, tedavide etkili olabilecek ilaçlarla ilgili klinik deneylerin ilk sonuçlarını alacaklarını ifade etti.

"Şu ana kadar 39 ülkede 5 bin 500 hasta dayanışma denemesine dahil edildi" diyen Ghebreyesus, "Önümüzdeki iki hafta içinde ara sonuçlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Dayanışma Testi olarak adlandırılan ve ajansın önderliğinde yürütülen çalışma 5 ana dal üzerinde ilerliyordu. Bunlar standart bakım, remdesivir, sıtma ilacı hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir AIDS ilaçları ve interferonla birleştirilmiş lopinavir/ritonavir.

Bu ay başında hidroksiklorokinin halihazırdaki hastalar üzerinde herhangi bir faydası olmadığı tespit edilince damardan testler durdurulmuştu. Fakat ilacın önleyici tedavide kullanılıp kullanılamayacağı yönünde çalışmalar yapılması gerektiği açıklandı.