Dünya Sağlık Örgütü uluslararası seyahat rehberini güncelledi. DSÖ, seyahat kısıtlamalarını gevşeten ülkeler için "sıfır risk" diye bir şeyin olmadığını söyledi.

DSÖ: Seyahat kısıtlamalarını gevşetmede “sıfır risk” yoktur

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisi süresince uluslararası seyahat kısıtlamalarını gevşeten ülkeler için “sıfır risk” stratejisinin olmadığını söyledi ve acil durumlar için gerekli olan yolculuğun öncelikli olarak kalması gerektiğini belirtti.

Seyahat konusundaki uzun zamandır beklenen güncellemesinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), acil durum, insani yardım çalışmaları, öncelikli personellerin transferi ve geri dönüş seyahatlerinin ülkeler arası seyahatlerde temel seyahat anlamına geldiğini belirtti.

DSÖ, güncellenen uluslararası seyahat rehberinde, “Uluslararası seyahat bağlamında potansiyel koronavirüs vakalarının giriş ve çıkışları düşünüldüğünde “sıfır risk” diye bir şey yoktur” dedi.

Dünyanın birçok yerinde yeni vakaların artış göstermesiyle bazı ülkeler, test ve karantina dahil olmak üzere bazı kısıtlamaları yeniden devreye almış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü, haziran ayında kuzey bölgelerinin yaz tatilleri başlamadan önce, seyahat rehberini güncelleyeceğini açıklamıştı.

DSÖ’nün rehberi hükümetler ve endüstriler tarafından politikalarını şekillendirmek için kullanılabilir ancak rehberin bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Güncelleme, maske takma, fiziksel mesafe uygulama, elleri yıkama ve elleri yüze götürmeme gibi kontrol önlemlerini de içeren bir önceki rehbere göre çok fazla bir değişiklik getirmedi.

DSÖ, her ülkeyi seyahat kısıtlamalarını gevşetirken, kendi risk-fayda analizini uygulaması konusunda uyarıyor. Yetkililerin lokal epidemiyoloji ve bulaşma düzenlerini ve halihazırda yürürlükte olan ulusal sağlık ve fiziksel mesafe tedbirlerini dikkate almaları gerektiği belirtildi.

DSÖ, gelen herkesi karantinaya alan ülkelerin bunu riskleri değerlendirdikten ve koşulları göz önünde bulundurduktan sonra yapmaları gerektiğini belirterek, “Ülkeler sürekli olarak dışarıdan gelen kişilerin test edilmesi, izlenmesi, izole edilmesi ve yönetilmesini planlamalı ve değerlendirmelidir” açıklamasında bulundu.

DSÖ ayrıca, uluslararası seyahat yasaklarının süresiz olarak devam edemeyeceğini ve ükelerin koronavirüsün sınırları içerisinde yayılmasını azaltmak için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.