Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de de koronavirüs tedavisinde kullanılan hidrosiklorokinle ilgili çalışmaları durdurdu. İTO’dan Küçükosmanoğlu “Bilim Kurulu bu konuda açıklama yapmalıdır” dedi

DSÖ, sıtma ilacının klinik  çalışmalarını askıya aldı

MUSTAFA KÖMÜŞ

Türkiye’de koronavirüs tedavisinde kullanılan sıtma ilacına ilişkin çalışmalar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından durduruldu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sıtma ilacının etken maddesi hidroksiklorokinle Covid-19 hastaları üzerinde yapılan klinik deneylerin şimdilik durdurulduğunu duyurdu.

Ghebreyesus, öncelikle sıtma ilacının etken maddeleri hidroksiklorokin ve klorokinle ilgili daha fazla verinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ghebreyesus, bu kararın hidroksiklorokinin ölüm riskini artırdığını gösteren araştırmanın ardından alındığını da sözlerine ekledi.

BİLİM KURULU AÇIKLAMA YAPMALIdso-sitma-ilacinin-klinik-calismalarini-askiya-aldi-736175-1.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu Bilim Kurulu’nun bu konuda açıklama yapması gerektiğini ifade etti. Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Bu ilacın kullanımı tedavide en başta şüpheliydi. Buna rağmen ilk andan itibaren test sonucu pozitif çıkanlara verildi ve verilmeye de devam ediliyor. Buna rağmen ilacın tedavide etkili olduğuna dair bir çalışma yok. Kalple ilgili yan etkileri olduğunu biliyoruz. Ancak bu ilacı kullanan hastaların iyi olduğuna dair veri elimizde yok. Yoğun bakımda etkili olduğunu söyleyemeyiz. Hastaları iyileştirdiğine dair elimizde tıbbi bir kanıt da yok.”

Buna rağmen ilacın kullanımına yanlış demenin doğru olmadığını ifade eden Küçükosmanoğlu “DSÖ’nün açıklaması da yeterince açıklayıcı değil. İlaca ilişkin yapılan çalışmada da eksikler var. Tabii bu konuda karar verici heyet Türkiye’de Bilim Kurulu. Bilim Kurulu bu konuda açıklama yapmalı.”