Diyarbakır’da kayyum eliyle kültürel değerlerin hedef alınmasını BirGün’e değerlendiren Güven, “AKP kayyumlarla değerleri yok etmeye çalışıyor, ancak Kürt halkı değerlerine sahip çıkacak” dedi

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven: Değerler kayyum eliyle yok edilmek isteniyor!

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Diyarbakır’da kayyum tarafından Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nin tabelası indirme girişiminin ardından Park Orman’ın ismi “15 Temmuz Şehitleri Parkı” olarak değiştirildi. Yaşananlara ilişkin BirGün’e konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, kayyum eliyle IŞİD zihniyetinin hayata geçirilmek istendiğini söyledi. Güven “Bu ilk provokasyon değil. Daha önce kadın dernekleri kapatıldı, Tahrir Elçi’nin ismi kaldırıldı, Roboski Anıtı söküldü, Ehmedê Xani büstüne saygısızlık yapıldı, Kızıltepe ‘de 13 kurşunla katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın büstü kaldırıldı” dedi.

AKP’nin belediyelere kayyum atayarak, Kürtlerin değerlerini yok etmeye çalıştığını kaydeden Güven, “Her ne yaparsa yapsınlar Kürtlerin hafızası hep tazedir. ne Roboski, ne Cegerxwîn, ne Ehmedê Xani’yi unutacaklar. Kürtler kendi değerlerini her şarta yaşatacaktır. Cegerxwîn zaten tabelalara sökerek yok edemezler; Ceğerxwîn ‘in ismi o tabelada olsa da olmasa da Kürtlerin hafızalarına kazılıdır ve asla yüreklerinden silinmeyecektir” diye konuştu. Güven, yaşananları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyacaklarını ifade etti ve şöyle devam etti: “Kürt halkı her şartta değerlerimize sahip çıkacak. Artık AKP’nin sonu gelmiştir ve Türkiye halkları bütün bunların mutlaka hesabını soracaktır.”

15 Temmuz kılıfı
Leyla Güven, şöyle konuştu: “Belki bugün kayyumlarla belediyeleri ele geçirmiş olabilirler ama bu halk önümüzdeki seçimlerde belediyelerini de kapatılan kurumlarını da açacak güçtedir. Bugüne kadar kimse Kürtlere bir şeyleri lütfederek vermemiştir; Kürtler her bir hakkını ağır bedeller ödeyerek kazanmıştır.”
dtk-esbaskani-leyla-guven-degerler-kayyum-eliyle-yok-edilmek-isteniyor-321182-1.
Birinci yılına giren 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni de değerlendiren Güven, 15 Temmuz’un FETÖ ile AKP’nin iktidar savaşının sonucunda yaşadığını belirtti. Güven, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz geçmişte darbeleri yaşadık ve 15 Temmuz bu anlamda bir darbe değil, bir karşı darbedir. Eğer bir muhalefet lideri elinde ‘Adalet’ pankartı ile kilometrelerce yürümek zorunda kaldıysa Türkiye ‘de ne iktidar, ne demokrasi, ne de yargı kalmıştır. Bunların tamamı darbeye maruz kaldığını iddia edenlerin tekeline geçmiştir.”