Duayen besteci ve eğitimci Prof. Muammer Sun, 89 yaşında hayatını kaybetti. Sun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlatan Cumhuriyet ve Kurtuluş film müziklerinin bestelerine imza atan isimdi.

Duayen müzik insanı ve düşünür Muammer Sun yaşamını yitirdi

Çağdaş Çoksesli Türk Müziği'nin gelişmesinde önemli katkılar sunan duayen besteci ve eğitimci Prof. Muammer Sun, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye'de çok sesli müziğin gelişmesinde önemli katkıları olan Muammer Sun, dün akşam kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün vefat etti.

Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği (BESOM) Kurucusu ve Onursal Başkanı, Sun Yayınevi'nin kurucu ile yöneticisi de olan Muammer Sun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlatan Cumhuriyet ve Kurtuluş film müziklerinin bestelerine imza atan isimdi.

"'BEN' DEĞİL 'BİZ' VARDIR ŞARKILARIMDA"

Muammer Sun, 23 Nisan’ın 100’üncü yılı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Medya A.Ş. ve Median Müzik Edisyon işbirliğiyle yayımlanan ‘Nesilden Nesile Çocuk Şarkıları’ albümünü BirGün'e anlatmıştı.

Sun, şunları ifade etmişti:

>> 1932’de Ankara’da doğdum. 1946’da Askeri Mızıka Okulu’nda müzik eğitimime başladım. 1953’te Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’ne girdim. Ahmed Adnan Saygun’un öğrencisi oldum. Mithat Fenmen ile piyano, Hasan Ferit Alnar ile koro ve orkestra şefliği; Muzaffer Sarısözen ile Türk Halk Müziği, Ruşen Ferit Kam ile Klasik Türk Musikisi; Kemal İlerici ile Türk Müziği makamlar sistemi ve armonisi çalıştım. 1960’ta, Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü İleri Yüksek Dönemi’nden Saygun’un öğrencisi olarak pekiyi dereceyle mezun oldum. Aynı yıl Ankara Devlet Konservatuarı’nda göreve başladım. 1975’te İzmir, 1980’de Mimar Sinan Üniversitesi, 1987’de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarlarına atandım. 1988’de doçent, 1993’te profesör oldum. 1999’da Hacettepe Üniversitesi’nden emekli oldum. Konservatuarlarda görev yaptığım yaklaşık 40 yıl boyunca, koro, solfej, armoni, kontrpuan, füg, enstrümantasyon, orkestrasyon, modal müzik ve kompozisyon dersleri verdim.

>> Eğitim boyutu bu. Besteciliğe gelirsek. Batı müziğinden, Türk müziğinin hem halk, hem de geleneksel kaynaklarından beslendim. Kemal İlerici’nin armoni sistemi ile, bale müzikleri, orkestra eserleri, oda müziği ve piyano parçaları, Elektra ve Sultan Gelin gibi sahne müzikleri, piyano ya da orkestra eşlikli şan parçaları, müzikli çocuk oyunları, koro ve soprano için Beş Parça gibi eserler besteledim.

>> Müzik eğitimine, özellikle çocukların ve gençlerin eğitimine özel önem verdim; konu ile ilgili pek çok çalışma yaptım, kitaplar yazdım. Vokal müzikte de koro eserleriyle, çocuk ve gençliğe yönelik müziği tercih ettim.

>> Çocuk şarkıları, benim bestecilik yaşamımda önemli bir yer tutuyor. 1965-68 arasında, TRT Ankara Radyosu, müzikli çocuk oyunları ısmarladı çeşitli bestecilere. Bu arada değerli Ferit Tüzün, Hikmet Şimşek, Cemal Reşit Rey, Metin Öğüt, Sarper Özhan, ben ve birçok arkadaş müzikli çocuk oyunları besteledik. Bunların metinlerini farklı kişiler yazdı, bestecilerden de bunların müziklendirilmesi istendi. Ara, başlangıç, bitiş müzikleri vardı. Ben çocuk şarkıları yazmaya bununla başlamadım. Bundan çok daha önce 55, 56, 57 yıllarında yaptım. Neden derseniz? Çocuğum olmuştu, ona hediye alacak param yoktu, şarkı bestelemiştim. Yeni yıl, yeni yaş şarkısı... Fakat ondan da önce Askeri Mızıka Okulu’nda iken çocuk şarkısı formunda tek sesli melodiler yazıyordum. Daha sonra çocuklar için birçok şarkı yazdım.

>> Her şarkının bir hikâyesi vardı. Bütün sözleri sizin de belirttiğiniz gibi ben yazıyorum. Bir iki istisnası var, eşim Sinemus Sun’un yazdığı birkaç şarkı var. Ama genellikle ben yazıyorum ve hepsinin bir mesajı var. Çocuklara, büyüklere, insanlara iyi düşünceler aşılayan mesajlar var onların içerisinde. Çocuk şarkıları dışında da koro için, orkestra için, oda müziği toplulukları için pek çok eser besteledim. Ama bunların içerisinde çocuk şarkılarının yeri farklı. Çünkü ben çocukları seviyorum ve çocukların iyi bir dünyada yaşamalarını, daha iyi bir dünya yaratmalarını istiyorum. Bu yüzden değer verdiğim konularda çocuklarımıza ve gençlerimize yararlı olacak işler yapmak istiyorum. Çocuk şarkıları dışında gençlik şarkıları ve marşlarım da bu amaç içindir. Özellikle yurtseverlik ve cumhuriyet devrimleri ile ilgili pek çok marş ve şarkım da var. Bunların hepsinin yönlendirici düşüncesi çocuklarımızın, gençlerimizin, insanlarımızı diline güzel şarkılar armağan etmektir. Bu eğlence dünyasının, sanat dünyasının dışında çocukların, gençlerin dünyasına uygun, onlara iyi düşünceler aşılayacak müzikler yapmak istiyorum.

>> En genel anlamda ‘İyilik’, ‘Sevgi’, ‘Kardeşlik’ konuları üzerinde ilerledim. “İyilik yap iyilik bul/ Kim kazanmış kötülükten” ‘Annemize Türkü’de anne sevgisi. ‘Ağaç Türküsü’nde ağaç, doğa sevgisi. Ülke sevgisi, emek bilinci. Son dizesi şöyledir: “Bu can, bu bilek, bu yürek bizim; Bu ülke bizim, bu emek bizim; Biz çalışır, biz yoktan yaparız.” ‘Bir Dünya Yaratalım’ da benzer bir şarkıdır: “Haydi gel seninle El ele verelim de Yemyeşil ve tertemiz bir kent kuralım” ‘Ben’ değil ‘Biz’ vardır şarkılarımda. Birlikteliğe, beraberliğe, kardeşliğe çağrı vardır: “Gel bize katıl bize, Hem oyuna hem söze Türkü söyleyip oy oy Oynayalım loy loy”