Duble yolların çöküşü yapımından hızlı oldu

BirGün ANKARA

Kapanan karayolları, gözleri bütçeden yol yapımı için harcanan paralara çevirdi. Yap, işlet, devret ve kamu özel işbirliği projeleri ile bütçeden aslan payını her yıl kendisine yakın şirketlerin ulaşım projeleri için harcayan Saray rejimi, 2022 yılında da geleneği bozmadı. 2022 yılı yatırımlarını içeren Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, toplam 184,3 milyar TL olan yatırım büyüklüğünün 49,7 milyar TL’si ulaşım projeleri için ayrıldı.


Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) mali verilerine göre ise 2022 yılında otoyollar için toplam 700 milyon TL kaynak öngörüldü. Toplam kaynağın 2 milyon 258 bin TL’sinin dış kredi yoluyla karşılanacağı bildirildi. Devlet ve il yolları için ayrılan para ise 13 milyar 780 milyon TL oldu.

GARANTİ YÜKÜ ARTTI

AKP iktidarları döneminde KÖİ projeleri olarak yapılan yolcu ve araç garantili köprüler ile otoyolların ödemeleri de kamunun sırtında büyük yük oluşturdu. Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyollardan geçmeyen yolcu ve araçlar için müteahhitlere 2022 yılında 20,3 milyar TL, 2023’te 23,6 milyar TL, 2024’te de 26,3 milyar TL garanti ödemesi yapılacağı bildirildi. 2021 yılının ilk yarısında müteahhitlere ödenen tutarın ise 6,3 milyar TL olduğu bildirildi.

Çöken duble yollardan bazıları ise kayıtlara şöyle geçti:

•Adapazarı-Karasu yolunun Ferizli - Limandere bölümünde açılışından 10 gün sonra, çökmeler meydana geldi.

•Aydın’ın Çine ilçesine bağlayan duble yol, açılışından bir ay sonra çökmeler başladı.

•2015 yılında Malkara-Tekirdağ Karayolunun Ahievren ve Yörük köyleri sapağı arasında kalan mevkideki duble yol çöktü, asfalt yarıldı.

•Zonguldak’ta yapımı dokuz yıldır süren Kilimli Sahil Yolu, sel ve yağış nedeniyle bugüne dek dört kez çöktü.

duble-yollarin-cokusu-yapimindan-hizli-oldu-972243-1.