Dudaklarını dikerek açlık grevine başlayan mahkum Meclis gündeminde

Bolu Cezaevi'nde, işkenceyi protesto eden ve dudaklarını dikerek açlık grevine başlayan Sercan Zorba'nın durumunu HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı'na sordu.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevine destek verdiği için Bolu Cezaevi’nde işkence gören Sercan Zorba’nın yaşadıkları Meclis gündemine taşındı. 3 gün açlık grevinde bulunduktan sonra ceza infaz koruma memurları tarafından kendisine, ‘terörist’ denilen ve işkenceye maruz bırakılan Zorba, cezaevindeki uygulamalara karşı dudaklarını dikerek açlık grevine başlamıştı.

‘SORUMLULAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI MI?’

Dün Gazete Duvar'da yer alan, ‘Cezaevindeki uygulamalara karşı dudaklarını dikti’ haberinin ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, Zorba’nın sağlık durumunu sorarak, “Sorumlular hakkında soruşturma açılmış mıdır?” diye sordu.

Zorba’nın ablası Ebru Zorba, dün yaptığı açıklamada kardeşinin sağlık durumuyla ilgili bilgi alamadıklarını söyledi. Zorba’nın neden dudaklarını diktiği sorusuna abla Zorba, kardeşine ceza infaz kuruma memurları tarafından, ‘Sen partizanlık yapıyorsun, teröristsin’ denildiğini anlatarak yetkililerden yardım istedi.

‘PERSONEL AÇIĞA ALINDI MI?’

Gergerlioğlu, Zorba’ nın sağlık durumunu sorarak, “Sercan Zorba isimli yurttaşın Sayın Leyla Güven’e destek olmak amaçlı açlık grevine girdiğinde kendisine “terörist” denildiği ve şiddet gördüğü iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Konuyla ilgili sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmadığını da soran Gergerlioğlu, Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

♦ Bir infaz koruma memurunun Sercan Zorba’ya telefonla konuşurken ‘elini cebinden çıkart terörist’ dediği ifade edilmektedir. Bu konuda açılmış soruşturma var mıdır? İddia edilen telefon kaydı dinlenilmiş midir? Personel açığa alınmış mıdır?

♦ Bu telefon görüşmesi sonrasında birçok infaz koruma memurunun Sercan Zorba’ya işkence ettiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda açılan bir idari soruşturma var mıdır?

♦ Bu işkence iddialarının cezaevi yönetimine iletildiği ve idarenin ‘Burası cezaevi bu tarz olaylar yaşanabilir’ dediği doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu uygulama hangi yasal metinlere dayanmaktadır?

♦ Son 5 yıl içerisinde işkence ve kötü muamele iddiasıyla hakkında soruşturma açılan personel sayısı kaçtır?