Google Play Store
App Store

Geçen yıl evlenenlerin sayısı son 10 yılın en düşük verisi. Evlenmeler azaldıkça 20 milyar TL’lik düğün sektörü de krize giriyor. TESK Başkanı Palandöken’in önerisi ise borca batmış eş adaylarına bankaların “Evlilik kredisi” vermesi.

Düğün sektörünü kurtarma planı

EKONOMİ SERVİSİ

Ekonomik bunalımın en sert vurduğu yaş gruplarının başında kendilerine bir hayat kurmaya çalışan gençler geliyor. Buna karşılık hem ekonomik bunalım hem de pandemi gençlerin sosyal hayatına da büyük darbe vurmuş durumda. Özellikle evlenme hazırlığında olan yurttaşlar, faturanın altından kalkmakta zorlanıyor. Bu durum hem istatistiklere hem de yetkili isimlerin açıklamalarına yansımış durumda. Madalyonun diğer yüzünde ise evlilik sektöründe yaşanan darboğaz geliyor.

Evlenme sayılarının düşmesiyle sektörden gelir elde eden düğün salonu sahipleri, çiçekçiler, kuaförler, fotoğrafçılar ve diğer meslek grupları zor günlerden geçiyor. Konunun çözümüne ilişkin iktidardan ses seda yok. Buna karşılık Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, konuya ilginç bir çözüm önerisi getirdi. Palandöken, evlenme hazırlığı içinde olan çiftlere bankaların “evlilik kredisi” sunması gerektiğini söyledi ve bu çözümün sektöre de destek olacağını iddia etti.

Geçen yıl Covid-19’un etkisiyle evlenme oranlarının düştüğüne dikkati çeken Palandöken, “Evlenen çiftlerin büyük bir kısmı ise nikah merasimiyle evlendiği için düğün sektörü süreçten yara aldı. Her yıl piyasayı canlandıran, 20 milyar lira büyüklüğe sahip düğün sektöründen bu yıl ciro beklentimiz düşük.” ifadesini kullandı. Palandöken, dünyaevine girecek çiftlerin ve düğün sektörünün, Covid-19 salgını nedeniyle sıkıntı yaşadığına işaret ederek, sektörde çalışanların ve faaliyette bulunanların yapamaz hale geldiğini belirtti.

20 milyar liralık sektör

Sektörün ayağa kalkması ve gençlerin hayallerine kavuşması için yeni evlenecek çiftlere destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

“Covid-19 nedeniyle işsiz kalan ve evlenmeye niyetlendiği halde düğün masraflarını karşılayamayacağı için bunu erteleyen çiftlerin evlilik hayalleri, ekonomik nedenler yüzünden suya düşmemeli. Yuva kurmak isteyen çiftlerin hayallerinin gerçekleşmesi, düğün sektörünün canlanması ve ekonominin hareketlenmesi için yeni evlenecek çiftlere sıfır faizli ve 6 ay geri ödemesiz evlilik kredisi verilmeli. Çiftlere evlilik kredisi müjdesi verilirse hem gençlerimiz dünyaevine girer hem de piyasada hareketlenme yaşanır. Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar 415 meslek koluna birden etki ediyor”.

Öte yandan “Evlilik kredisi” çözümünün evlenme sayılarını ne kadar artıracağı merak konusu. Zira evlenme sayıları yalnızca pandemi yılı olan 2020’de düşmedi. Son yıllarda belirgin bir azalma dikkat çekiyordu. Kamuoyu araştırmaları evlenme sayılarındaki düşmede temel nedenin ekonomik olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle genç kuşaklarda yaşanan borçluluk ise en önemli sorunlardan biri.

Peki, evlenme sayılarında son yıllarda yaşanan gelişme ne?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2020 yılında 487 bin 270 çift, dünya evine girdi. Bu sayı son 10 yıl içinde kaydedilmiş açık ara farkla en düşük sayı. Evlenme sayıları ise 2015’ten bu yana düzenli olarak düşüyor. 2015 yılında 602 bin 982 bin, 2019 yılında ise 542 bin 314 evlilik gerçekleşmişti. Bu haliyle 2020 yılındaki evlenme sayıları 2015’e göre yüzde 19, 2019’a göre ise yüzde 10 oranında azaldı.