Düğün, nişan ve mevlitler ile taziye çadırlarına getirilen yasaklara uyulmaması özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerinde vaka sayısını artırdı. Prof. Dr. Tekin, “İkinci dalganın oluşup oluşmayacağını bir, iki haftada göreceğiz” diyerek uyarıda bulundu

Düğün ve taziyeler vakaları artırdı

Pandemi yasaklarının 1 Haziran’dan itibaren kalkmasıyla rehavet baş gösterdi. Koronavirüs salgını kapsamında düğün, nişan ve mevlitler ile taziye çadırlarına getirilen yasaklara uyulmaması vaka sayısının artmasına neden oldu. Diyarbakır, Antep, Urfa, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Batman, Elazığ gibi çok sayıda kentte vakalar tekrar patlak verdi. Son olarak Diyarbakır’da, bir mevlit yemeğine katılan koronavirüs hastası, 37 kişiye virüs bulaştırdı. dugun-ve-taziyeler-vakalari-artirdi-739644-1.

1 Haziran’dan itibaren yasakların kalkmasıyla bu tür organizasyonların vaka sayısını arttırabileceğinden endişe edildi. Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, normalleşmenin konuşulmasıyla birlikte vakaların arttığına dikkat çekerek, “Ülke olarak nisan ve mayıs ayları itibarıyla güzel bir gidişat yakaladık. Vaka sayıları giderek düşüyordu. Halkımız, bu süreci eski normalleşme süreci gibi algılıyor. Maske kullanmayacağız, yakın mesafede temas sağlayacağız, toplu yemeklere gideceğiz gibi algılandı” diye konuştu.

Prof. Dr. Tekin daha dikkatli davranılmaması durumunda vaka sayılarının artma ihtimalin çok yüksek olduğunun altını çizerek, “eskisinden daha kötü olacak” diyerek uyardı.

İKİ HAFTA ÇOK ÖNEMLİ

Önümüzdeki iki haftaya dikkat çeken Prof. Dr. Tekin, “İkinci dalganın oluşup oluşmayacağını, bir, iki haftada görebileceğiz. Toplum olarak buna dikkat edersek, vaka sayımızdaki artış çok olmayacak. Tedbiri elden bırakmamız gerekiyor” diye konuştu.

TEKRAR RİSKİ VAR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, salgının her zaman tekrar alevlenebileceğini hatırlatarak uyarılarda bulundu: “Önümüzdeki şu günler çok çok önemli. Kontrollü normalleşme sürecinde neler yaşayacağız kurallara uyduk mu uymadık mı bir 10 gün sonraki rakamlarla bunu görme şansımız olacak. Pandemi niteliğini kaybetmesi 2021’in ortalarına doğru olur diye düşünüyorum. Tüm dünyada vaka olduğu sürece, bitmediği sürece her zaman tekrar alevlenme riski var.”