Bu yazının amacı Kes ve Kök gruplarını oluşturan müzisyenleri övmek değil. Zaten sahneyi dolduran o 6 müzisyenin benim övgüme ihtiyacı yok. Sadece önemli bir noktaya parmak basmak istiyorum

Dümeni kulüplere  kırma vakti geldi

Bundan 2-3 hafta önce Ataşehir’deki Watergarden AVM içindeki DasDas adlı mekânda Kes ve Kök gruplarının konserini izledim. İki grup da inanılmazdı. Önce sahneye çıkan Kes, ilk notadan itibaren o değişik ölçüleri beklenmedik yerlerde verdikleri eslerle dumura uğrattı yine. Yeni albümden bir de parça çaldılar. King Crimson’ın 1974 tarihli Red adlı parçasına müthiş bir yorum. Cenk Turanlı’nın çekiç gibi bas tonu, Emre Kula’nın zorlanmadan pek çok derin ve devrik cümleler kurduğu gitarcılığı ve aynı zamanda Duman’da da davul çalan Mehmet Demirdelen’in ağzımızı açık bırakan performansı karşısında yine gözlerimize kulaklarımıza inanamadık. İkinci albümünü bu yıl içinde yayımlayacağının ipucunu da veren grup gerçekten muazzam. Gelelim Kök’e. Çok uzun zamandır canlı izlemediğim grubu özlemişim. Davulcu Kaan Sezyum’um esprileriyle sessizliği bozulan sahnede müzisyenliklerine büyülenirken, eğlendik de. Bas gitarist Kerem Tüzün, sahneyi özlemiş gibi görünüyordu. Çok eğlendi çalarken ve bas gitarıyla panzer gibiydi. Asafated’ın Kaybolmuş Masumiyet, Nekropsi’nin Mi Kubbesi gibi albümlerinde imzası olan gitarist Cem Ömeroğlu’ysa hem vokalleriyle hem muazzam gitarcılığıyla mevzuyu bir üst noktaya taşıdı. Özellikle ‘Yüz Bir’ çalarken o hiç bitmeyen bas ve gitar riff’leri ağzımız açık izledik. Bilmece albümlerini konser sonunda tekrar tekrar dinledim.

dumeni-kuluplere-kirma-vakti-geldi-464556-1.

Bu yazının amacı müzisyenleri övmek değil. Zaten sahneyi dolduran o 6 müzisyenin benim övgüme ihtiyacı yok. Kaldı ki amacım hakikaten bu değil. Sadece bir noktaya parmak basmak istiyorum. O gece mekândaki az sayıda insana selam olsun. Çok daha kalabalık olmalıydı. Aklıma 90’ların sonundaki 2000’lerin başındaki kulüp konserleri geldi. Ses tesisatları dandikti, sesçiler işini pek bilmiyordu ama içeride kan ter içinde yüzlerce insan üst üste müthiş bir sinerji yaratarak konser izlerdi. Gruplar nereye hayranlar oraya. Kimse sesin dandikliğine filan bakmaz eğlenirdi. Bu adamlar Türkiye’nin en iyi müzisyenlerinden. Eskiden olsa konserin pazartesi olmasına bağlardım az sayıdaki izleyiciyi fakat biliyorum ki cumartesi de olsa çok büyük bir değişiklik olmayacaktı. Çünkü insanlar artık elini eteğini çekti mekânlardan, konserlerden. Bir çoğunuz kurumsal şirketlerin fonladığı konserlere tepkili, birçoğunuz da AVM içindeki mekânda metal, rock konseri olur mu diyor. Olur, yapacak bir şey yok. Artık elde kalan son kaleyi savunma zamanı gelmiştir. Kes ve Kök anaakıma çok uzak müzik yapıyor ve haliyle çalacak pek mekânları yok. DasDas’a çok teşekkürler ki sıradan bir pazartesi akşamımızda bize müthiş bir konser seyrettirdi. Böyle mekânları desteklememiz gerek ki daha fazla böyle konser izleyelim. Elimizde Zorlu Stüdyo, Salon İKSV, Karga ve Borusan Müzik Evi gibi birkaç tane mekân kaldı. Örneğin geçen hafta Zorlu PSM Stüdyo’da Grails izledik. Borusan Müzik Evi’nde geçen haftalarda progresif rock devi Embryo sahne aldı. Bildiğiniz grupları unutun ve yenilerine şans verin, mekânları yaşatın, yeni müziklerle ruhunuzu besleyin. Vizyon böyle genişler. Fiyat miyat demeyelim, Borusan konserleri 25-35 lira bandında mesela ve inanılmaz isimler sahne alıyor. Diyeceğim o ki bu gruplara biz sahip çıkmazsak mekânlar da sahip çıkmayı bırakır. Her konsere gruplar halinde toplanıp koşan hiphop’çılara çok özeniyorum. İstanbul’daki 90’lar rock ruhunu onlar yaşatıyor.

*****

Yeni sıngle yolda

Kök’ün yeni single’ı ‘Sanki’ yolda. Single kapağınıysa Türkiye’nin en yetenekli illüstratörlerinden Burak Şentürk çizdi. Kapak enfes, bakmaya doyamıyorum. Geçen ay yayımladıkları ‘Düş’ adlı single’larını hemen açın. Yok, grubu hiç dinlemediyseniz 2013 tarihli Bilmece albümünü dijital mecralardan dinlemenizi tavsiye ederim.