Dünden bugüne seçim şarkıları
1973 seçimlerinde \Sev Kardeşim\ ve \Hayat Bayram Olsa\ şarkıları CHP’nin \Umudumuz Karaoğlan\ kampanyasının baş köşesindeydi.

Müzik sanırım sanatların içinde en evrensel olanı. Özellikle bu dijital dönemde hem ulaşılabilirliği hem de ulaştırabilme kolaylığı bu gücünü daha da artırıyor.

Zira bu çağda bir tıkla şarkınızı dünyanın dört bir yanına gönderebiliyorsunuz hem de çok düşük bir maliyetle. Bu yüzden de günde onbinlerce şarkı çeşitli platformlarla dinleyici karşısına çıkıyor. Reklamlardan dizilere, sinema filmlerinden oyun müziklerine, uçaklardan otobüslere, barlardan meyhanelere kadar birçok mecrada müzik kullanılıyor.

Fikret Kızılok'un yazdığı "Bizim Şarkılarımız"da;

“Biz şarkılarımızı yarıştırmayız tazı gibi

Biz şarkılarımızı ısmarlamayız giysiler gibi

Biz şarkılarımızı pazarlamayız deterjan gibi

Bizim şarkılarımız rüzgârlara söylenir usulca”

demesinin üzerinden 40 yıl geçti ve dünyada çok şey değişti. Müziği kullanan mecralar arasına seçim dönemlerinde siyasi partiler de katıldı.

Gelin hafızamızı yoklayalım, zamanın popüler şarkıları ya orijinaline sadık kalınarak ya da sözleri değiştirilerek nasıl bir propaganda malzemesine dönüştürülmüş.

Sanıyorum şarkıları seçim meydanlarına indiren ilk siyasetçi Bülent Ecevit.

1973'teki genel seçim öncesi Şenay'ın çok sevilen iki şarkısı "Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa" CHP'nin yürüttüğü "Umudumuz Karaoğlan" kampanyasının müziğe dönüşmüş haliydi.

1976'da Esin Afşar'ın söylediği Ankara Çubuk yöresine ait eğlenceli türkü "Zühtü" 1977 seçimlerinde Adalet Partisi'nin seçim şarkısı olmuş.

1983'teki seçimlerde ise yüzde 45 gibi bir oy alan Turgut Özal'ın ANAP'ı ise sözleri Mehmet Erbulan, müziği ise İsmet Nedim Saatçi'ye ait olan "Arım Balım Peteğim" şarkısıyla deyim yerindeyse meydanları sallamıştı.

1991'de Turgut Özal’ın cumhurbaşkanı olmasıyla ANAP'ın başına geçen Mesut Yılmaz'ın seçim şarkıları ise sözleri Aysel Gürel'e ait olan bir Sezen Aksu şarkısı "Hadi Bakalım" ile Aysel Gürel, Garo Mafyan ortak çalışması olan ve Yonca Evcimik'in seslendirdiği "Abone" olmuştu.

1994 yerel yönetim seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim şarkısı ise bir Erkin Koray klasiği "Fesuphanallah" olmuştu.

2002'de Ecevit’ in CHP ile yollarını ayırıp DSP ile seçime girdiği yılın seçim şarkısı da Ferhat Tunç'un "Özgürlük Mahkûmları" şarkısının Ecevit'in "Ak Güvercin" şiirine uyarlanmasıyla ortaya çıkmıştı.

Yine aynı yıl Mesut Yılmaz seçim şarkısı için Sertap Erener'e başvurmuş ve "Kendime Yeni Bir Ben Lazım"ı iktidara yürümek için değiştirdiği sözlerle kullanmıştı.

2004'te ise CHP, Deniz Baykal için Kenan Doğulu'nun "Güzeller İçinden" şarkısını kullandı.

AKP 2007'de Uğur Işılak'ın "Her şey Türkiye İçin" şarkısıyla meydanlardaydı.

2009'da ise CHP'deki değişim rüzgârına Onur Akın da "Geliyor Kılıçdaroğlu" şarkısıyla destek vermişti.

2014'te ise AKP'nin en çok ses getiren, bir o kadar da tartışılan seçim şarkısı Uğur Işılak'a ait olan "Dombıra" idi.

Yine 2014'te sözleri Aşık İhsani'ye ait, -CHP'nin seçim sloganının da eklenmesiyle- bir Onur Akın bestesi "Bir Islık Da Sen Çal" en çok dinlenilen ve sevilen seçim müziği olmuştu.

Şarkılar önemli. Ama şarkılar yapabilmek için özgürlük ve demokrasi de çok önemli.

Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle. Kalın sağlıcakla…