Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Tüm dünyada örnek gösterilen yerini sağlamlaştırdı” dediği EBA’nın “acil geliştirilmesi” için Dünya Bankası’ndan destek talep edildiği öğrenildi. Dosyada, bakanlığa EBA hakkında bir ayda toplam 65 bin 643 şikâyet geldiği bildirildi

Dünya Bankası’ndan EBA için destek talebi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Öğrencilerin koronavirüs salgını döneminde uzaktan eğitim için kullandığı Eğitim Bilişim Ağı’ndaki (EBA) sorunlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi verileriyle gün yüzüne çıktı. Güvenli okullaşma ve uzaktan eğitim sistemlerinin geliştirilmesi için başlattığı 1 milyon dolar maliyetli proje için Dünya Bankası’na finansman başvurusu yapan MEB’in, bu paranın bir kısmını EBA için ayrı bir çağrı merkezi kurmaya ayıracağı öğrenildi.

Dünya Bankası’ndan finansman desteği istenen proje kapsamında hazırlanan dosyada, 23 Mart-28 Nisan tarihleri arasında öğrenci, veli ve öğretmenlerden EBA’ya ilişkin toplam 65 bin 643 şikâyet başvurusu yapıldığı kaydedildi.

ERİŞİM SORUNLU

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin sürekli övdüğü EBA’daki sorunlar, “Türkiye Güvenli Okullaşma ve Uzaktan Eğitim Projesi” için hazırlanan dosya ile gözler önüne serildi. EBA’nın iyileştirilmesi için 25 Mart 2020’de Dünya Bankası’ndan destek talep eden MEB, maliyetini 1 milyon dolar olarak belirlediği projenin dosyasında itiraf niteliğinde değerlendirmelere yer verdi. Dosyada, EBA’nın acil geliştirme ihtiyacı olduğu belirtilerek öğrencilerden ve velilerden 23 Mart-28 Nisan arasında 26 bin 820 erişim sorunu şikâyeti alındığı ifade edildi.

ACİL GELİŞTİRİLMESİ GEREK

Projeye ilişkin hazırlanan, “Paydaşım Katılım Planı” isimli çalışmada, projenin iyileştirilmesi için gereken desteğin Dünya Bankası’ndan 25 Mart’ta talep edildiği belirtildi. Uzaktan eğitimin başladığı ilk hafta, öğrencilere dinletilen ilahiler ve izlettirilen idam animasyonu ile tartışmalara yol açan EBA’nın, “Devasa sayıdaki” eş zamanlı kullanıcıları kaldırabilmesi için acil geliştirmelere ihtiyacı olduğu ifade edildi. Proje dosyasına göre, MEB’in, “MEBİM” isimli iletişim merkezine EBA’ya ilişkin en fazla başvuru erişim problemlerine ve çalışma saatlerine yönelik yapıldı.

ŞİKÂYET YAĞDI

Bir ayda toplam 65 bin 643 şikâyet başvurusu alan MEBİM en çok, “EBA’ya erişemiyorum” şikayeti topladı. Bu konuda yapılan 26 bin 820 başvuru, toplam başvuruların neredeyse yüzde 40’ını oluşturdu. EBA’ya ilişkin yapılan şikâyetlerde ikinci sırada ise şifre temininde yaşanan zorluklar geldi. Toplam 18 bin 212 veli ya da öğrenci, EBA şifresi almakta güçlük çektiğini kaydetti.