Dünya basını OHAL'in kaldırılmasını böyle gördü: Sadece isim olarak kalktı

Seçimlerin ardından kaldırılan OHAL yabancı basında da çok geniş yer buldu. Dünya basınının önemli gazeteleri ve dergileri olarak bilinen The Guardian, Financial Times, Le Monde ve Der Spiegel e-dergisi ortak bir dil ile “ OHAL tüm yetkileriyle devam ediyor” dedi.

OHAL’in kaldırılmasına dünya basını geniş yer verdi. Yabancı basındaki gazete ve dergiler, yeni sistemde(başkanlık) OHAL kaldırıldı ancak sadece isimsel olarak son buldu. The Guardian, Financial Times, Le Monde ve Der Spiegel ortak bir dil ile “Tüm yetkileriyle devam ediyor” denildi.

Seçimlerden sonra OHAL’in kaldırılacağı sözü yerine getirildi ancak bunu yaparken “OHAL” isimsel olarak kaldırılıp, yetkileri aynen kaldı. OHAL’in kaldırılmasına dünyada da ilgi çekti. Yabancı basın bu konuya geniş yer verdi.

OHAL SADECE İSİM OLARAK KALDIRILDI’

>>Amerikan The Guardian gazetesi ise “Baskıcı korku iklimi” başlığıyla gördü gelişmeyi. Gazetenin muhabirlerinden Kareem Shaheen’in yazısında "darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL artık kaldırıldı fakat halen devam ediyor” denildi.

>> İngiliz Financial Times’ın haberine göre, OHAL süresince darbe girişimi nedeniyle yaklaşık 75.000 kişinin tutuklanırken ortalama 130.000 kişinin işten çıkarıldığı vurgulandı. Yeni düzenlemelerle OHAL’deki yetkilerin daha da genişletilmesinin hedeflendiğine dair muhalefetin görüşlerine dikkat çekildi.

>> Alman Der Spiegel dergisinin e-dergisinde ise, OHAL’in sonlanmasının açıklandığı gibi herhangi farklılık getirmeyebileceği yönünde bir haber yaptı. 2 yıl boyunca KHK’larle yapılan işten çıkarmalar, tutuklamalardan bahseden Der Spiegel e-dergisi, tepki çeken yetkilerin yeni sistemde bitmediğini hatırlattı.

>> Fransız Le Figaro’da yer alan haberde, Erdoğan hükümetinin OHAL’i sadece isim itibari ile kaldıracağına yönelik analizler yapıldı. AKP’nin meclise getirdiği yeni düzenlemelerle OHAL’in uygulamalarının geniş bir kısmının devam edeceği söylendi.

>> Fransız Le Monde gazetesinin haberide, OHAL’in özellikle "FETÖ"(15 Temmuz) darbecilerini ve Kürtlerin siyasi isimlerini takip etmek sebebiyle kullanıldığına vurgu yapıldı. Eleştirel gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının da OHAL sayesinde hedef alındığına dikkat çekildi. Özellikle işten atmaların sürmesi, valilerin yetkilerinin ciddi oranda artması ve hedeflerindeki bireylere yurt dışı yasağı ve şehirden çıkartma gibi kritik maddelerin olduğu belirtilen haberde, OHAL gelişmeleri son derece endişe verici olarak analiz edildi.