Bugün Dünya Böbrek Günü… Bugünün önemi ilk kez Prof. Dr. Joel D. Kopple tarafından 2003 yılında ortaya atılıyor. Prof. Dr. Joel F. Kopple, IFKF (Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu) Başkanı’na Dünya Böbrek Günü düzenlenmesi için Kasım 2003’te bir öneri götürüyor. Ardından Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu ve Uluslararası Nefroloji Derneği bir komite oluşturuyor. 2004’ten itibaren de Dünya Böbrek Günü düzenlenmesi çalışmaları başlıyor ve ilk Dünya Böbrek Günü 9 Mart 2006’da gerçekleşiyor.

Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk grupları şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılar…

Bu arada kronik böbrek hastalıklı bireylerde sakatlık ve ölüm oranları sağlıklı kişilere göre 10-30 kat daha yüksek. Bu hastalarda ölümlerin yaklaşık yarısında kalp ve damar hastalıkları sorumlu tutuluyor. Bu açıdan, kronik böbrek hastalığının erken tanısı ve önlenmesi, kalp sağlığının korunması bakımından da son derece önemli… 


Kronik böbrek hastalığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de adeta salgın halini almış önemli bir sağlık sorunu…


Türk Nefroloji Derneği verilerine göre ülkemizde diyaliz uygulanan ya da böbrek nakli yapılmış yaklaşık 60.000 hasta bulunuyor.


İşte bu 60.000 kişiden biri de bendenizim üç yıldır…


Gerçi böbreklerimle çocukluğumdan beri sorunum vardı. Ülkede her darbeden sonra kum döküyordum; 27 Mayıs’ta, 12 Mart’ta ve 12 Eylül’de…


Dört yıl önce ağır bir kalp ameliyatı geçirdim, dört damarım değiştirildi. Geçen yıl da karın aort damarına anevrizma nedeniyle 12 santimlik bir boru yerleştirildi. Ameliyatımı yapan sevgili arkadaşım Prof. Dr. Nevzat Doğan’a bin selam olsun ve teşekkürler…


Ardından mide rahatsızlığım baş gösterdi. Mide doktoru tahlil raporlarına bakmadan bir nefroloji uzmanına yönlendirdi. Uzman, ahlar vahlar arasında hemen ve derhal diyalize girmem gerektiğini anlattı.


Uzatmayayım, imdadıma Acıbadem Hastanesi Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Dr. David Çukran yetişti ve onun yönlendirmesiyle üç yıldır Koşuyolu Ata Diyaliz Merkezi’ne gidiyorum, ama hâlâ diyalize girmiş değilim.


Ata Diyaliz’in uzman doktoru Gökhan Kalaycı’ya göre yapmam gerekenler, önerdiği perhiz programını uygulamam, tansiyonuma dikkat etmem ve mümkün olduğu kadar çok su içmem…


Yıllardır ihmal ettiğim su, çünkü en önemli hayat kaynağı…


Suyu hayatınızdan ihmal etmeyin…


Evet, bugün Dünya Böbrek Günü…


Bu vesileyle başta Dr.David Çukran olmak üzere, Koşuyolu Ata Diyaliz doktoru Gökhan Kalaycı ve ekip arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyor, günlerini kutluyorum.

***

ŞAİRİN NOT DEFTERİ

 

 

 
*8 Mart 2012 Dünya Böbrek Günü için her yıl bir tema belirleniyor. IFKF (Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu), bu yılın konusunu “Organ Nakli” olarak belirledi. Ancak ülkeler yerel öncelikleri doğrultusunda tema belirleme hakkına sahip olduğundan, Türk Böbrek Vakfı Türkiye’nin temasını tüketimdeki artış nedeniyle “tuz” olarak belirledi.

*Siemens Sanat'ın “Oyun Alanları” adlı yeni sergisi dün açıldı. Sergide René Knip, Alan Fletcher, Patrick Thomas, Henning Wagenbreth, Oded Ezer’in yapıtları ve Touching Graphic Design video seçkisi yer alıyor.


*İki aylık edebiyat dergisi “Sözcükler”in 26. sayısı çıktı. Dergide Filistin’in sesi Mahmud Derviş ile İstanbul’da yapılan özel röportaj, Nâzım Hikmet’in Reşat Nuri’nin “Yeşil Gece” romanına yazdığı önsöz dikkati çekiyor. “Sözcükler”de ayrıca Demir Özlü ve Cemil Kavukçu’nun öyküleri, Cevat Çapan, Turgay Fişekçi, Ferruh Tunç, k. İskender, Hakan Savlı ile İzzet Göldeli’nin şiirleri okunabilir.

 

 

 ***

 

 

LODOS

 

Güvertesi çürük gemiydim

gemi de terk etti beni

yüzdüğü denizler de

 

Kalbin, kabul etseydi kalbimi

aşkın, lodos olsaydı hayatıma

 

Ayrılığınla küs kalmaz

barışırdım yalnızlığımla