Son yapılan araştırmalar, Akdeniz havzasının büyük bir hızla plastik çöplüğe döndüğünü gösteriyor. Kıyılarında yaklaşık 450 milyon kişinin yaşadığı Akdeniz’i kirleten ülkelerin ilk üçüncü sırasında ise Türkiye bulunuyor.

Dünya Doğa Koruma Birliği: Akdeniz plastik çöplüğe dönüyor

Akdeniz'e kıyısı olan ya da nehirlerle bu denizle bağlantısı bulunan ülkelerin yanlış atık politikaların, Akdeniz’i plastik çöplüğüne döndürdüğünü gösterdi.

Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) Cenevre yakınlarındaki Gland'da salı günü yaptığı açıklamaya göre, Akdeniz'de kıyısı bulunan veya Nil, Po, Rhone gibi nehirlerle bu denizle bağlantısı olan 33 ülkeden Akdeniz'e yılda yaklaşık 230 bin ton plastik atık dökülüyor. Bu oran ise günlük 500’den fazla fazla kargo konteynerına denk düşüyor.

LİSTENİN İLK SIRASINDA MISIR VAR

DW Türkçe'nin haberine göre, uzmanlar Akdeniz'deki plastik çöplerin üçte birinin doğrudan kıyısı olan ülkelerden, kalan miktarın ise çevre ülkelerden nehirlerle denize ulaştığını tespit ettiler. Buna göre Akdeniz'i, tahmini olarak yılda yaklaşık 74 bin ton çöple en fazla Mısır kirletiyor.

Çevre kirliliğine karşı yoğun mücadele eden AB’nin üyesi İtalya yıllık yaklaşık 34 tonla ikinci sırada yer alırken, onu 24 bin tonla Türkiye takip ediyor. Karabağ yıllık 8 ton plastik atığı Akdeniz’e bırakırken, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya’da listede yer alıyor.

PLASTİK ATIK MİKTARI 1 MİLYON TONU AŞTI

IUCN tarafından yapılan araştırmada, plastik çöplerin izlerini süren uzmanlar, Adeniz'deki plastik atık miktarının 1 milyon tonu aştığı tahmininde bulunurken, 2040 yılına kadar bu miktarın iki katına çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yapılan açıklamada Akdeniz'i kirleten ülkelerin atık imha sistemlerinin gözden geçirmesi ve denizi kirletenlere yaptırımlar uygulanması tavsiye edildi.