Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

EKVADOR: İşsizler ve öğrenciler yürüdü

İşsiz işçiler, kayıt dışı satıcılar, öğrenciler ve Quito, Ekvador sakinleri 1 Ekim’de başkentin Tarihi Merkezi’nde yürüdü. Yürüyüşçüler, yalnızca mevcut başkan Lenín Moreno hükümetini değil, eski başkan Rafael Correa ve belediye başkanı Jorge’yi de kınayan pankartlar taşıdı. Protestocuların çoğu, Covid-19 salgınının ilk haftalarında işten çıkarılmış özel ve kamu sektörü çalışanlarıydı ve o zamandan beri işlerine geri dönemediler ya da iş bulamadılar. Salgından ağır etkilenen ve hükümetten yetersiz yardım alan ya da hiç yardım almayan kayıt dışı işçiler ve satıcılar da onlara katıldı.

KOLOMBİYA: Gıda dağıtım işçileri uluslararası grev çağrısı yaptı

Kolombiya Ulusal Dijital Platform Dağıtım İşçileri Hareketi, 8 Ekim’de dünya çapında yapılan grev çağrısına yanıt olarak 18 Eylül’de bir Twitter mesajı yayımladı. Uber Eats, Didi, Rappi, Golvo, iFood ve Pedidos dâhil olmak üzere, mobil uygulama yemek dağıtım hizmetleri kıtada hızla büyüdü. Gıda dağıtım işçileri sömürü, aşırı çalışma, tehlikeli koşullar, şiddet, eksik ödeme ve diğer sorunlardan yakınıyor. Salgın, zaten kötü olan koşulları daha da kötüleştirdi. Grev çağrısı ABD, Meksika, Arjantin, Bolivya, Peru, Brezilya, Ekvador, İspanya, Fransa, İtalya, Afrika ülkeleri ve diğer ülkelerdeki gıda dağıtım işçilerine yapıldı.

ARJANTİN: Polis, işten atılan otobüs şoförlerinin protestosuna saldırdı

Kuzeybatı Arjantin eyaletinin başkenti La Rioja’da, 1 Ekim sabahı otobüs şoförleri tarafından düzenlenen protestoya, polis şiddetli bir şekilde saldırdı. Birkaç protestocu yaralandı, tutuklananlar oldu ve bir protestocu gözünü kaybetti. Protestocular çoğunlukla, eyalet hükümeti firma ile şehir içi ulaşım imtiyazını sonlandırmaya karar verdiğinde işten çıkarılmış olan San Francisco otobüs şirketinin şoförlerinden oluşuyordu. Ricardo Quintela hükümeti daha sonra Rioja Bus adında bir devlet şirketi kurdu, ancak işten çıkarılmış sürücüleri yeniden şirkete almadı. Ayrıca eski çalışanlardan bazıları son maaşlarını alamadıklarını söyledi.

MEKSİKA: Araştırma merkezi çalışanları kesintileri protesto etti

Meksika Araştırma ve İleri Araştırmalar Merkezi’nden (Cinvestav) bir grup araştırmacı, profesör ve öğrenci, 1 Ekim’de Mexico City’deki Temsilciler Meclisi önünde bir protesto düzenledi. Eylem, bazıları bilimsel araştırmaları finanse etmek için kullanılan kamu güven fonlarını sona erdirme planlarına çıkmak içindi. Protestocular, “Bilim gelişmedir”, “Bilim Meksika’yı canlandıracak” ve “Kamu güven fonu yolsuzluk değildir, biz denetleniyoruz” sloganlarını attı ve özellikle Covid-19 salgını ışığında araştırmaya fon sağlanması ihtiyacına dikkat çekti. 12 Ağustos Science raporuna göre Cinvestav, Meksika’da salgına tepki gösteren, şubat ayında bir araştırma laboratuvarını tanı kliniğine dönüştüren ilk kurumlardan biriydi.

ABD: California’da cankurtaranlar ücret artışı talep ediyor

Alameda County Acil Tıp Teknisyenleri (EMT) ve sağlık görevlileri, California, Hayward ve Oakland’daki Falck EMS ofislerinin önünde 29 Eylül’de bir eylem gerçekleştirdi. Ulusal Hükümet Çalışanları Birliği (NAGE) üyeleri, daha yüksek ücret talep ediyor. Şirket ise yalnızca yüzde 2-6 aralığında ücret artışı teklif etti.