Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

YUNANİSTAN: Kamu emekçilerinden 24 saatlik grev

Yunanistan kamu emekçileri 15 Ekim Perşembe günü 24 saatlik bir grev yaparak toplu taşıma ve limanları durma noktasına getirdi. Kamu Hastane Personeli İşçi Sendikası (POEDIN) ve Öğretmenler Sendikası (OLME) üyelerine hava trafik kontrolörleri de katılınca Olympic Air ve Aegean havayolları uçuşlarını iptal etti. Grevciler, Covid-19’a karşı korunmak için ücret artışları, emekli maaşlarına zam ve iş güvenliği önlemleri talep ediyor. Okullardaki personel eksikliğinin giderilmesi, güvenli sınıfların oluşturulması ve eğitim, sağlık vb. kamu hizmetlerinde özelleştirmelere son verilmesi de talepler arasında. Öğrenciler de geçtiğimiz günlerde, 35 kasaba ve şehirde 700 kadar okulu işgal ederek, okulların güvenli olmayan bir şekilde yeniden açılmasını protesto etmişti.

FRANSA / İSPANYA: Sağlık çalışanlarından iki ülkede protesto

Sağlık çalışanları, pandeminin etkilerine karşı ücret artışı, daha fazla hastane yatağı ve kaynak talep etmek için 15 Ekim Perşembe günü Paris’te ve Fransa genelinde yapılan maskeli protestolara katıldı. Doktorlar ve hemşireler, hafta boyunca Fransa ve İspanya’daki grev ve gösterilerde yer aldı.

BİRLEŞİK KRALLIK: Demiryolcular üretimden gelen güçlerini kullanıyor

Serco tarafından işletilen Kaledonya Yataklı Servisi’ndeki demiryolcular, 11 Ekim Pazar günü ikinci bir 48 saatlik greve başladı. Servis, Londra’dan İskoçya’daki çeşitli noktalara gece boyunca çalışıyor. Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası üyeleri, Serco personeli için dinlenme araları verilmemesini protesto ediyor. İşçiler, 4 Ekim’den itibaren 48 saatlik bir grev yapmıştı.

İSVİÇRE: Kamu emekçileri maaş kesintisine karşı çıktı

Cenevre kantonunda istihdam edilen 50 bin kamu emekçisi, 15 Ekim’de yarım günlük bir grev yaptı ve ardından 29 Ekim’de tam gün greve çıkacağını açıkladı. Kartel Sendikası üyeleri, kantonun geçen ay maaşları yüzde 1 azaltacağı ve emeklilik katkı paylarını yeniden ayarlayacağı yönündeki açıklamasını protesto ediyor. Cenevre kantonuna göre önerilen kesintiler dört yıl sürecek.

Fotoğraf: Menoume Energoi Facebook Sayfası