Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

ARJANTiN: Sağlık emekçileri taleplerinin karşılanmasını istiyor

Buenos Aires'teki sağlık emekçileri, hemşirelik için kalıcı mesleki statü, tüm sağlık emekçileri için acil zam ve Covid-19 salgınıyla mücadele için bin 500 işçinin iş sözleşmesinin yenilenmesi talebiyle 15 Ekim'de hükümet merkezine yürüdü. Gösteride konuşan Devlet İşçileri Derneği Sağlık Sektörü Koordinatörü, salgının baş göstermesinden bu yana 211 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini kaydetti ve Belediye Başkanı Horacio Rodríguez Larreta'yı 3 bin 500'den fazla hemşirenin sertifikasyonunu onaylamadığı için eleştirdi.

ŞİLİ: Sözleşmeli hastane çalışanları ücret ve ikramiyeleri için grevde

Orta Şili’nin Bío Bío bölgesindeki Valdivia Baz Hastanesi’nde çalıştırılan taşeron işçilerin başlattığı grev, patronların son önerisi üzerine 14 Ekim’de yapılan oylamanın ardından sürüyor. Layner External Workers Union ile Layner arasındaki görüşmeler geçen yıldan beri devam ediyor. İşçiler ücretler, seyahat masrafları için ikramiyeler, yiyecek ve “çatışma sonu” ödemesi konusunda anlaşmaya varılamaması üzerine 5 Ekim’de iş bırakmıştı. Layner’in grevi sona erdirmek için yaptığı 187 bin peso (235 ABD doları) teklifi, sendikanın 250 bin peso (315 ABD Doları) talebinin altında kaldı.

URUGUAY: Rafineri işçileri petrol şirketinin özelleştirilmesini protesto etti

Uruguay Ulusal Akaryakıt, Alkol ve Portland İdaresi (ANCAP) çalışanları, 15 Ekim'de önerilen ulusal bütçenin bir parçası olarak devlet teşebbüsünü özelleştirme ve tasfiye etme planlarını protesto etmek için grev yaptı. ANCAP Federasyonu (FANCAP), Montevideo'nun La Teja mahallesindeki Ancap rafinerisinden Sanayi Bakanlığı'na kadar süren bir yürüyüş düzenledi.

ABD: Connecticut hemşireleri iki günlük grevle kazandı

Connecticut Valisi Ned Lamont’un ofisi, iki günlük bir grevin ardından Connecticut, Norwich’deki Backus Hastanesi ile Backus Hemşireler Federasyonu arasında 17 Ekim’de sözleşmeli hemşireler için bir anlaşma yapılacağını duyurdu. Maaşlar ve sağlık hizmetleri yardımları, sekize bir olan tehlikeli hemşire-hasta oranı, aylar süren pazarlıklarda tartışmalı konulardı.

KANADA: Sendika yöneticileri yolsuzluk nedeniyle sınır dışı edildi

Newfoundland, Holyrood’daki Uluslararası Elektrik İşçileri Kardeşliği Yerel 2330 (IBEW) üyelerinin sendikadaki ciddi mali düzensizlikler nedeniyle yıllarca süren protestolarının ardından, 4 eski yetkili IBEW’den ihraç edildi ve 2,2 milyon doların üzerinde geri ödemeye mahkûm oldu. İşçiler, 2018’den itibaren üç aylık mali raporları görmek istiyorlardı; ancak talepleri sendika yöneticileri tarafından engellenmişti.