Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

NİJERYA: Havalimanı işçileri bir günlük uyarı grevi yaptı

Nijerya Federal Havalimanları İdaresi’nde (FAAN) çalışan işçiler, hükümetin çabalarına rağmen 16 Ekim'de bir günlük uyarı grevine katıldı. Havacılık Bakanı Hadi Sirika’nın işçilere grevi terk etmeleri için hitap etmesi engellendi. İşçiler tam ücretin geri verilmesini istiyor. Nijerya hükümeti Lagos, Abuja, Port Harcourt ve Kano'da 4 uluslararası havalimanı yaptığı için Çin'e yaklaşık 1 milyar dolar borçlu. Bu borç, FAAN tarafından işçi ücretlerinde yapılan kesintiler yoluyla ödeniyor. Grev, Afrika'nın en büyük ülkesinde kitlesel işsizlik, yoksulluk ve eşitsizlik koşullarında gerçekleşiyor ve bu durum, devlet şiddetine karşı düzenlenen kitlesel protestoları tetikledi.

ZİMBABVE: Belediye işçileri eşitsizliği protesto etmek için toprak işgal etti

Chitungwiza'da binden fazla konsey işçisi, 17-18 Ekim’de komşu Manyame bölgesinde, patronlarının zenginlerce büyük ölçekli arazi gaspına izin verirken işçilerin ev inşa etmesine izin vermemesine öfkelenerek bir araziyi işgal etti. İşçiler protesto için mera ve tarlalardaki alanları seçti. Ayrıca, artan eşitsizlik nedeniyle tüm Chitungwiza belediye yöneticilerinin görevden alınmasını talep ettiler. Bazı işçiler konsey için 30 yıldan fazla çalıştı; ancak yine de kendi evleri yok.

GÜNEY AFRİKA: Polis, grevdeki bir işçiyi öldürdü

Johannesburg kentinde polis, 13 Ekim'de, süt ürünleri dağıtım şirketi Clover Industries'e karşı ulusal grevin ilk gününde işçilere karşı plastik mermi kullandı. İşçiler mermilerden kaçarken bir işçi arabaya çarptı ve hemen oracıkta öldü. İşçiler, ANC hükümetinin dayattığı aşırı çalışma, düşük ücret, çok pahalı ulaşım giderleri, yüksek kiralar ve kötü çalışma koşullarından yakınıyor. Sendika polise karşı suç duyurusunda bulunacak. Öte yandan 14 Ekim'de, polisin öfkeli kalabalığı dağıtmaya teşebbüs etmesinden sonra, yüzlerce öğrenci Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'daki hükümet binalarına yürüdü. Altı öğrenci tutuklandı.

KENYA: Doktorlar ile kayıt memurları iki hastanede grev yaptı

Doktorlar ve kayıt memurları, Kenya'daki iki büyük devlet hastanesinde -Kenyatta Ulusal ve Mathari Ulusal Eğitim ve Sevk Hastaneleri- 14 Ekim'de iş bırakıp yürüdü. Diğer tıp pratisyenleri, eczacılar ve diş hekimleri de onlara katıldı. Grev, hastanelerdeki hizmetleri durma noktasına getirdi.

GANA: Havalimanı çalışanları iş güvenliği talebiyle grevdeydi

Güvenlik endişeleri yüzünden havalimanı çalışanlarının 14 Ekim’de başlattıkları grev, tüm iç hat uçuşlarının iptal edilmesine neden oldu. Özel geliştiriciler, havalimanının arazisini gasp ederek kabloların kesilmesine neden oluyor ve bu durum iş güvenliğini tehdit ediyor.