Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

YUNANİSTAN: Kamu emekçileri grev yapacak

Yunan kamu emekçileri 26 Kasım'da ülke çapında bir iş bırakma eylemi yapacak. Kamu Sektörü Sendikaları Federasyonu (ADEDY) üyeleri, Covid-19'a karşı daha fazla koruyucu donanım ve sağlık hizmetinde daha fazla personel istihdamı talep ediyor. Öğrenciler de güvenli bir eğitim ortamı talep etmek için kısa süre önce yaklaşık 700 okulu işgal etmişti. Yunanistan'da koronavirüs vakalarının sayısı 92 bine dayandı. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise dün itibariyle bin 630.

İTALYA: Önlem yoksa hizmet de yok

Eğitim, sağlık ve ulaşım işçilerini de içeren kamu emekçilerine yarın için (25 Kasım) genel grev çağrısı yapıldı. USI Sendikası üyeleri, iyileştirilmiş sağlık ve güvenlik önlemleri ve işçi hakları ile kamu sektörü hizmetlerinin özelleştirilmesine son verilmesini talep ediyor. Roma'daki toplu taşıma işçileri aynı tarihte yarım günlük grev yapacak. Ülkede sağlık sistemi, Covid-19 vakalarının kontrolden çıkmasıyla yine boğulmak üzere. Kaydedilen vaka sayısı 1 milyon 400 bini geçti, 50 bine yakın insan hayatını kaybetti.

İNGİLTERE: Jet motoru üreten işçiler greve devam ediyor

Barnoldswick'teki Rolls Royce Trent adlı jet motoru bıçağı şirketindeki işçiler, 24 Aralık'a kadar grevlerine devam edecek. UNITE üyeleri; bitiş denetçileri, makineciler, elektrikçiler ve enstrümantasyon personeli olarak görev yapıyor. Bu ay başında greve başlayan işçiler, şirketin bıçak yapımında çalışan 350 kişiyi Singapur'daki bir tesise taşıma planına karşı çıkıyor. Grev, Trent jet motoru için bıçak yapan fabrikadaki beş bölümü etkiliyor. UNITE, şirketin kararının tersine çevrilmesi ya da Barnoldswick fabrikasında aynı sayıda işçi çalıştıran alternatif bir iş yapılması çağrısında bulunuyor.

İSKOÇYA: Demiryolu bekçileri bir dizi grev yapacak

Glasgow merkezli ScotRail'deki demiryolu bekçileri, 29 Kasım'da başlamak üzere bir dizi grev kararı aldı. Sonraki tarihler 6, 13, 20, 27 ve 3 Ocak. Grevler 24 saat sürecek şekilde planlandı. İşçiler tatil günlerinde çalıştırılmalarının önlenmesini istiyor. Demiryolları, Denizyolları ve Ulaştırma Sendikası (RMTU) üyeleri, disiplin kurallarının kötüye kullanılmasını da protesto ediyor.