Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Tamil Nadu’daki çay plantasyon işçileri ikramiyelerine zam istedi

Nilgiris ilçesindeki Pandalur’da yaklaşık 500 Tamil Nadu Çay Plantation Corporation (Tantea) işçisi, primlerinin yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılmasını talep etmek için 11 Kasım’da açlık grevi yaptı. Protesto, 6 Kasım’daki bir günlük grevin ardından gerçekleşti. Grevci işçiler, Tantea’nın son dört ayda kazandığı 100 milyon rupi (1,34 milyon ABD Doları) fazla gelire işaret etti. Kamuya ait Tantea, siyah çayın ülkedeki en büyük üreticisi. 250 ofis personeli dahil 5 bin işçi çalıştırıyor ve 4 bin 100 hektar çay bahçesine sahip.

BANGLADEŞ: Hint keneviri işçilerinden protesto

Emekli hint keneviri değirmeni işçileri, hükümete ait değirmenlerin yeniden açılmasını talep etmek için 18 Kasım Çarşamba günü Khulna ve Jashore’daki hint keneviri sanayi bölgelerinde bir saatlik yürüyüş yaptı. Hükümet, devlete ait 25 hint keneviri fabrikasını zarar ettikleri iddiasıyla temmuz ayında kapatmıştı. Yaklaşık 50 bin işçi bir gecede işini kaybederken, binlerce hint keneviri çiftçisi gelirsiz kaldı.

AVUSTRALYA: Süpermarket devi Coles’ten üç aylık lokavt

Sidney’in güneyindeki Smeaton Grange’de faaliyet gösteren süpermarket devi Coles deposunda yaklaşık 350 işçi, işverenin lokavt uygulaması nedeniyle 11 Şubat’a kadar işsiz kaldı. Lokavt, Birleşik İşçi Sendikası (UWU) üyelerinin 24 saatlik grevine misilleme olarak uygulandı. İşçiler ile şirket, sözleşme konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Şirketin yeni bir otomatik depo inşa ettiğini ve sonunda Smeaton Grange tesisini kapatmayı planladığını duyurmasının ardından işçiler iş güvencesi konusunda endişeli.

KUZEY İRLANDA: Yerel yönetim çalışanları iş durduracak

Kuzey İrlanda’daki Down, Morne ve Newry yerel yönetimlerinin çalışanları, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle aralık ayı başlarında bir günlük bir iş durdurma işlemi gerçekleştirecek. Grev UNITE, GMB, NIPSA ve SIPTU tarafından düzenlenmekte. Yeni yılda bir grev daha gerçekleştirilebilir.

LÜBNAN: Göçmen çöp toplama işçileri greve çıktı

Sidon kentinde çöp toplayıcı olarak istihdam edilen göçmen işçiler, ücret artışı için grevdeydi. çıktı. Grev, Sidon’un sokaklarında biriken çöp yığınlarına yol açtı.

GÜNEY AFRİKA: Polis grevdeki belediye işçilerine şiddet uyguladı

Limpopo kentinin Tzaneen kentinde grev yapan belediye işçilerine polis plastik mermilerle müdahale etti, bir işçi yaralandı. Güney Afrika Belediye İşçileri Sendikası (SAMWU) üyeleri, izin kaybı ve barınma ödeneklerinin ödenmeyişi, yönetimin haksız muamelesi ve belediye içindeki yolsuzluk nedeniyle 10 Kasım’da greve çıkmıştı.