Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

TUNUS: İş talebiyle fosfat tesisini işgal ettiler

İş talebinde bulunan protestocular 25 Kasım Çarşamba günü, devlet tarafından işletilen Gafsa Fosfat tesisini kapattı. Tesis, Tunus için önemli bir gelir kaynağı ve ülkenin tek fosfat üreticisi. Aynı protesto kapsamında işçiler kuzeydeki Beja kentinde bir genel grev gerçekleştirdi.

İTALYA: Kamuda 4 saatlik genel grev

İtalya’da 25 Kasım Çarşamba günü dört saatlik bir kamu sektörü grevi gerçekleşti. Roma’daki otobüs hizmetleri de dahil olmak üzere ülke genelinde ulaşım, eğitim ve sağlık hizmetleri durdu. Unione Sindacale Italiana adlı sendika tarafından düzenlenen grev, işçi haklarına saygı duyulmasını talep etmek, işyerlerinde iş güvenliği önlemlerini artırmak ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini protesto etmek içindi. Covid-19 salgınının bir sonucu olarak kamu sektörü çalışanlarının çalışma koşulları kötüleşti, hak gaspları arttı.

İNGİLTERE: Rolls Royce fabrikasında grev devam ediyor

Barnoldswick’teki Rolls Royce Trent jet motoru kanat üretim tesisindeki UNITE üyesi işçiler, 6 Kasım’da başlattıkları grevi 24 Aralık’a kadar sürdürecek. 500 kişilik işgücü, şirketin bıçak yapımında yer alan 350 kişiyi Singapur’daki bir tesise taşıma planlarına karşı çıkıyor. Grev, Trent jet motoru için bıçak yapan fabrikadaki beş bölümü etkiliyor. UNITE, şirketin kararının tersine çevrilmesi ya da Barnoldswick fabrikasında aynı sayıda işçi çalıştıran alternatif bir iş yapılması çağrısında bulunuyor. Öte yandan Leeds yakınlarındaki Optare otobüs üretim fabrikasında UNITE üyesi 100 işçi de, şirketin geçen yıl söz verdiği bir maaş artışını halen uygulamaması nedeniyle eylemdeydi. İşçiler 14 Ekim’de fazla mesaiye kalmadı, ardından 48 saatlik ve ikincisi 24 Kasım Salı günü başlayan dört günlük grev gerçekleştirdi.

İZLANDA: Helikopter teknisyenleri zam talep ediyor

İzlanda sahil güvenlik servisi helikopterlerinin bakımından sorumlu teknisyenler, 5 Kasım’dan beri grevde. İzlandalı Uçak Mühendisleri Birliği üyeleri maaş zammı istiyor. Sahil güvenlik teşkilatının hizmette olan üç helikopteri var, ancak ikisi grev nedeniyle hizmet dışı.

GÜNEY AFRİKA: Toplum sağlığı çalışanlarından ülke çapında yürüyüş

Güney Afrikalı binlerce sağlık çalışanı, 26 Kasım Perşembe günü, daha iyi çalışma koşulları ve ücret artışı için ülke çapında yürüyüş yaptı. Northern Cape eyaletinde yüzlerce toplum sağlığı çalışanı iki haftadır grevde. Ulusal Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası (NEHAWU) üyeleri de insanca ücret, sosyal haklar ve iş güvenliğinden mahrum bırakıldıklarını belirterek, il sağlık müdürlükleri tarafından kalıcı istihdam edilmeyi talep ediyor.