Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

BENGALDEŞ: Hazır giyim işçileri ödenmemiş ücretlerini talep ediyor

A-One BD’nin kapatılan fabrikasından yaklaşık 700 hazır giyim işçisi, 17 ve 18 Kasım tarihlerinde Ashulia Basın Kulübü önünde oturma eylemi düzenleyerek 10 aylık ödenmemiş ücretlerini talep etti. Dakka İhracat Üretim Bölgesi’nde (DEPZ) bulunan fabrika, daha önce en az bin 100 işçi çalıştırıyordu. Mart ayında Covid-19’un ülkeye yayılmasıyla kapatıldı ve maaşlar Ocak ayından beri ödenmiyor. İşçiler; fabrika yönetimi, Bangladeş İhracat Üretim Bölgeleri Kurumu (BEPZA) ve hükümetin ödenmemiş maaşlar için herhangi bir sorumluluk almadığını söylüyor.

HİNDİSTAN: Himachal Pradesh hükümeti çalışanları emeklilik planına karşı grevde

Himachal Pradesh eyalet hükümeti çalışanları, yeni emeklilik planının (NPS) yetersizliğini protesto etmek için 2 saatlik bir grev düzenledi. Grev, Yeni Emeklilik Programı Çalışanları Derneği tarafından düzenlendi. Farklı hükümet dairelerinde çalışan en az 100 bin çalışanın NPS kapsamında olduğu söyleniyor. Çalışanlar emekli olduktan sonra, yalnızca bin rupi (13.5 ABD doları) ile 2 bin rupi arasında aylık emekli maaşı alıyor. NPS uygulandığından beri protesto ediliyor. İşçiler, emekli maaşının çok düşük olduğundan ve borsalara bağlı olduğu için güvence altına alınamadığından yakınıyor. Eski sistemde, emeklilik tutarının tamamı devlet tarafından karşılanıyor ve çalışan tarafından son çektiği maaşın yüzde 50’si üzerinden ödeniyordu. Şimdi ise, yüzde 10’u ödeniyor.

SRİ LANKA: Serbest ticaret bölgesi işçileri ücret kesintilerine karşı çıkıyor

Katunayake Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki Japon merkezli Okaya Lanka elektrik bileşenleri fabrikasında çalışan 500’den fazla işçi, 18-20 Kasım tarihleri ​​arasında yıllık ücret artışlarındaki kesintileri protesto etti. Yıllık maaş artışı bin 200 ile bin 500 rupi arasında, ancak yönetim önümüzdeki yıl bin rupiyi geçmeyeceğini açıkladı. Okaya Lanka işçileri, yönetimin yeni çalışanları tehdit ettiğini ve protestoyu kimin düzenlediği hakkında bilgi almaya çalıştığını iddia ediyor. Fabrikada yaklaşık bin 200 işçi var.

AVUSTRALYA: Prelude Shell denizaşırı doğalgaz platformundaki grev ikinci ayına giriyor

Batı Avustralya’nın kuzey kıyısında kurulmuş Shell’in Prelude offshore sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) platformundaki 60’tan fazla inşaat ve bakım işçisi, işletme anlaşmaları konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle 9 Ekim’den beri grevde. Anlaşmazlık, açık deniz petrol ve gaz endüstrisindeki ücretleri ve koşulları standartlaştırmaya ve sendika üyeliğini artırmaya yönelik bir sendika kampanyasının parçası.