Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

FRANSA: Paris'te ulaştırma işçileri özelleştirmeye karşı grevdeydi

Paris toplu taşıma ağında çalışan ulaşım işçileri, 17 Aralık Perşembe günü bir günlük grev düzenledi. UNSA, CGT, SAT, SOLIDAIRES ve SUD sendikalarına üye işçiler, ulaşım ağının 2024 yılına kadar özelleştirilmek istenmesini protesto ediyor.

İNGİLTERE: Heathrow havalimanı işçilerinden 24 saatlik grev

Londra'daki Heathrow Airport Ltd'de (HAL) çalışan bagaj görevlileri, mühendisler, itfaiyeciler ve diğer operatörler de dâhil olmak üzere toplam 4 bin havalimanı çalışanı 7 Aralık Pazartesi günü bir günlük, 10 Aralık Perşembe gününden itibaren ise iki günlük bir grev gerçekleştirdi. İşçiler 30 Kasım'da da bir günlük grev yapmışlardı.


Reading kentindeki Royal Berkshire Hastanesi güvenlik görevlileri de 14-18 Aralık tarihleri arasında beş günlük grev yaptı. UNITE üyeleri, güvenlik görevlileri için saat ücretinin 12 ve denetçiler için 13 sterline yükseltilmesini talep ediyor. Diğer istekleri şunlar: Hastalık ücreti, fazla mesai ücreti ve gece/ hafta sonları çalışma için zamlı ücret ödenmesi.

Öte yandan Kuzey Yorkshire, Sherburn-in-Elmet'teki Optare otobüs üretim fabrikasındaki işçiler ücret artışı için 15 Ekim’de başlattıkları grevi 21 Aralık'tan 5 Ocak'a kadar kesintili olarak sürdürecekler. İşçilere iki yıldır zam yapılmadı. Fabrikada yaklaşık 500 işçi çalışıyor.

İRAN: Öğretmenler ve işçiler hakları için eylem yaptı

Öğretmenler 13 Aralık Pazar günü, güvensiz çalışma koşullarını ve düşük maaşları protesto etmek için İran parlamentosu önünde bir protesto eylemi düzenledi. Aynı gün, belediye işçileri İran'ın batısındaki Ilam kentinde eylem yaparak birkaç aydır ödenmeyen maaşlarını istedi.

Falavajan kenti otobüs şoförleri de düşük maaşları protesto etmek için bir haftadan fazla süredir grevde. Bir grup otobüs şoförü 12 Aralık Cumartesi günü, 14 yıldır görev yapan sürücülerin işten çıkarılmasını Tahran'daki valilik binasının önünde protesto etmişti.

GÜNEY AFRİKA: Altı hastanede sağlık çalışanları zam talebiyle grevde

Clinic Health Group'a bağlı altı hastanedeki sağlık çalışanları, şirketle yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamaması nedeniyle 14 Aralık Pazartesi gününden bu yana grevde. Milli Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçiler Sendikası üyeleri yüzde 10 zam ve kira yardımı istiyor.

NİJERYA: Liman işçileri işçi kıyımına karşı iş bıraktı

Liman işçileri, 500 işçinin işten çıkarılmasına tepki olarak 14 Aralık'ta greve gitti. Nijerya Denizcilik İşçileri Sendikası üyeleri, Integrated Logistics Services Nigeria ve Associated Maritime Services şirketlerinde çalışıyordu.

Öte yandan ExxonMobil şirketlerince işten atılan bin 650 işçi, kazanılmış haklarının verilmesi için Akwa Ibom eyaletinde protesto eylemi düzenledi. Göstericiler, şirket binasının önüne kanapelerini koyup davullarla dayanışma şarkıları söyledi.