Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

BANGLADEŞ: Sağlık çalışanları daha iyi ücret ve çalışma koşulları için grevde

Hükümet tarafından finanse edilen Rajshahi biriminde çalışan Bangladeş Sağlık Asistanları Derneği üyeleri, uzun süredir bekleyen istekleri nedeniyle 26 Kasım'dan beri grevde. Grev, 6 Aralık'ta başlaması planlanan ülke çapında kızamık ve kızamıkçık aşı kampanyasını erteletti. Sağlık çalışanları, maaş oranlarında geriye dönük bir artış yapılmasını, yardımcı sağlık çalışanlarının teknik bir pozisyonda çalışanlar olarak tanınmasını, her 6 bin 500 kişiye en az bir yardımcı sağlık çalışanı atanmasını istiyor. Sağlık müfettişi, sağlık müfettiş yardımcısı ve yardımcı sağlık çalışanı olmak üzere üç kategori altında yaklaşık 26 bin sağlık çalışanı görev yapıyor.

Öte yandan binlerce Karnataka Karayolu Taşımacılığı Şirketi (KSRTC) işçisi, hükümetin bazı taleplerini karşılamayı kabul etmesinden sonra 14 Aralık Pazartesi günü dört günlük grevi sona erdirdi. İşçiler, ücret artışı ve sağlık sigortası dahil, iyileştirilmiş sosyal yardım talepleri için 10 Aralık'ta iş bırakmıştı. İşçiler, devlet memuru muamelesi görmeyi ve ücretlerinin eyalet hükümeti çalışanları ile eşleştirilmesini istiyordu. Ayrıca Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden herhangi bir sürücünün ya da kondüktörün ailesine 3 milyon rupi (40 bin 805 ABD Doları) tazminat ödenmesini talep ediyorlardı.

SRİ LANKA: Başkent Colombo'da sağlık çalışanları kadro için eylem yaptı

Sri Lanka'nın çeşitli bölgelerinden yaklaşık 200 hükümet sağlık çalışanı, 15 Aralık'ta kadro da dahil çeşitli talepleri için harekete geçti. Sağlık Bakanlığı’na yapılan yürüyüş ve gösteriyi Birleşik Sağlık İşçileri Sendikası düzenledi ve eylem benzer sorunlarla karşılaşan diğer sağlık çalışanları tarafından da desteklendi. Sağlık çalışanları, deneme süresini tamamlayan yedek işçilerin kadroya atanmalarını istiyor. Ayrıca iş riski ödeneği, fazla mesai ödemelerine zam ve Covid-19'u içerecek etkili bir program istiyorlar.

PAKİSTAN: İslamabad'daki hükümet doktorları protestolarına devam ediyor

İslamabad'ın en iyi devlet hastanesi olan Pakistan Tıp Bilimleri Enstitüsü’nde (PIMS) çalışan doktorlar grevde. Doktorlar hükümetin özelleştirme yanlısı kararını geri çekmesini talep ediyor. Grev, Covid-19 hastalarını tedavi eden acil ve diğer servisler dışında, polikliniklerle diğer tüm bölümlerin kapatılmasına neden oldu. Doktorlar hastanede bir kamp kurup açlık grevi yaptı.

dunya-emek-gundemi-820110-1.

AVUSTRALYA: Batı Avustralya Jadestone açık deniz doğalgaz platformunda grev

Kuzey Batı Avustralya kıyıları açıklarında, Montaro yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) platformundaki yaklaşık 35 bakım işçisi, işletme anlaşmaları konusundaki bir anlaşmazlık nedeniyle kasım ayında hayata geçirdikleri iş bırakma eylemlerine yeniden başladı. 4 saatten 24 saate kadar değişen sürelerde iş bırakmalar yaşanıyor.