Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

HİNDİSTAN: Devlet hastanelerinde doktorlar grevde

Bİhar eyaletinde devlet tarafından işletilen dokuz tıp fakültesi ve hastanesinden yaklaşık bin genç doktor, maaşlarında artış talebiyle 23 Aralık'ta süresiz bir grev başlattı. Grev sağlık ve acil durum hizmetlerini etkiledi; ancak Covid-19 servislerindeki doktorlar görevde kaldı. Tamil Nadu eyaletinde ise belediye şirketinde çalışan yüzlerce sağlık işçisi, 23 Aralık'ta ücretler ve diğer ekonomik haklarla ilgili hükümet emirlerinin uygulanmasında yaşanan gecikmeleri protesto etti. İşçiler ayrıca, yetkilileri kooperatif parasını zimmetine geçirmekle suçlayan sloganlar attı.

BANGLADEŞ: Hazır giyim işçileri ödenmemiş ücretlerinin peşine düştü

Gazipur Lokkhipura'daki Style Crafts hazır giyim fabrikasından yüzlerce işçi, eylül ve ekim ücretlerinin derhal ödenmesini talep etmek için 26 Aralık'ta başlayan protestolarını sürdürdü. İlk gün Dhaka-Joydebpur otoyolunu bir saat trafiğe kapatan işçiler, ödenmemiş fazla mesai ve doğum izni ödeneklerini de istiyor.

SRİ LANKA: Çay plantasyon işçilerinden ücret kesintilerine karşı grev

Büyük bir çay plantasyonu olan Maskeliya'daki Mocha arazisinin üst bölümünde çalışan yaklaşık 150 işçi, 23 Aralık'ta ücret kesintilerine karşı grev yaptı. Günde en az 16 kilogram çay toplayamayan işçilere, yönetim herhangi bir uyarıda bulunmaksızın günlük ücretlerinin yalnızca yarısını ödedi. Aynı bölgede bulunan Gartmore Sitesi’nde yaklaşık 600 plantasyon işçisinden oluşan başka bir grup da, 28 Aralık’ta mülk yeni sahiplerine devredilmeden önce çalışanların yardım fonlarının ödenmesini talep etmek için iş bıraktı. İşçiler siteye ait çay fabrikasının önünde gösteri yaparak, mülkün eski sahipleri ödeme yapmadığı sürece yeni sahipler için işe başlamayacaklarını ilan etti.

AVUSTRALYA: Çinli işçiler mezbahada iş bıraktı, patron lokavt ilan etti

VIctorIa eyaletinin Warrnambool kentindeki Midfield Group mezbahasında çalışan yaklaşık 150 Çinli işçi, bir arkadaşlarının amiriyle tartışmasının ardından 15 Aralık'ta iş bıraktı. Şirket, geçici işçilere gözdağı vermek amacıyla iki gün süreli lokavt ilân etti. Yönetim ve Avustralya Et Endüstrisi Çalışanları Sendikası yetkilileri arasındaki görüşmelerin ardından anlaşmaya varıldı, işçiler işbaşı yaptı.