Dünya emek gündemi


Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

MEKSİKA: Interjet havayolu işçileri gecikmiş ücretleri için grevde

Meksika havayolu şirketi Interjet’te çalışan 5 binden fazla işçi, ödenmemiş ücretlerinin ödenmesi talebiyle 8 Ocak’ta Mexico City, Toluca, Mérida ve Cancún’daki havalimanlarında greve başladı. Pilotlar, uçuş görevlileri ve yer personeli de dahil olmak üzere işçiler, Meksika İşçileri Konfederasyonu’nun çevrimiçi anketinde acil bir grev seçeneğini seçti. Anket, işçilerin 8 Ocak’ta grev yapmak mı yoksa 1 Şubat’a kadar beklemek mi istediklerini soruyordu. Interjet, eylül ayından bu yana maaş ödemelerini, ikramiyeleri vb. ödemiyor.

KOSTA RİKA: Yurttaşlar vergi kanunundaki değişiklikleri protesto etti

Kosta Rika yurttaşları grev ve iş yavaşlatma eylemleriyle, gündemdeki vergi değişikliklerini protesto etti. ‘Kamu Finansmanının Güçlendirilmesi Yasası’ yüzde 13 satış vergisini aynı oranda katma değer vergisine dönüştürecek; ancak kapsanan ürün ve hizmetlerin sayısını artıracak. Böylece temel gıda ürünleri, sağlık ve eğitim sektörlerine vergi gelecek. Protestocular, yasanın en çok alt ve orta gelir gruplarını etkileyeceğini söylüyor.

ARJANTİN: Çalışma Bakanlığı banka çalışanlarının grevini iptal etti

Arjantin Çalışma Bakanlığı, BBVA ve Santander bankalarının yaklaşık 50 şubesindeki çalışanların sınırlı grevini 8 Ocak’ta iptal etti ve “zorunlu uzlaşma”, yani bağlayıcı tahkim kararı verdi. Bankacılık Derneği tarafından 7-8 Ocak saat 11.00 ile 13.00 arasında ve iki gün iki saat iş bırakma çağrısı yapılmıştı.

ABD: Boston’da hemşireler günlük grevlere başladı

Massachusetts eyaletinin Boston kentindeki St. Vincent Hastanesi’nde çalışan 740 hemşire, güvenli hasta-hemşire personel oranları ve kişisel koruyucu ekipman taleplerini bildirmek için 6 Ocak’ta günlük bilgilendirme grevine başladı. St. Vincent hemşirelerini temsil eden Massachusetts Hemşireler Derneği, bir yıldan fazla bir süredir hastane yönetimi ile görüşmeler yapmaktaydı. Hemşireler, hasta bakımını ve ayrıca bakıcıların sağlığını tehdit ettiğine inandıkları durumları belgeleyen 400’den fazla rapor sundu ve 100’den fazla hemşire istifa etti.

KANADA: Aileler Toronto Evde Bakım Yurdu’nda gösteri yaptı

Toronto şehir merkezindeki St. George Care Community yurdunda oturanların düzinelerce aile üyesi, 10 Ocak Pazar günü, Sienna Living’in kâr amacı gütmeyen sağlık hizmetleri şirketinin yurtta yaşayanları korumada başarısız olması nedeniyle gösteri yaptı. Bu, son 8 gün içinde tesisin dışında gerçekleşen dördüncü protesto oldu. Salgının başlangıcından bu yana evde yaşayan hemen her kişiye Covid-19 bulaşmış. İkinci dalgada 14 kişi ölmüş. 30 çalışan şu anda hasta. Tesisin koşulları o kadar kötü ki, evin yönetimi geçici olarak il hastaneler ağı tarafından devralındı. Gösteriler, 400’den fazla toplum örgütünün oluşturduğu bir ağ olan Ontario Sağlık Koalisyonu tarafından organize edildi.

Fotoğraf: Twitter