Dünya emek gündemi


Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

İNGİLTERE: Enerji çalışanları iş bırakma eylemlerini sürdürecek


Centrica’nın sahibi olduğu enerji şirketi British Gas’de çalışan mühendisler ve ofis personelinin beş günlük grevi, 11 Ocak Pazartesi günü sona erdi. Greve 4 bin servis ve onarım gazı mühendisi, bin 700 akıllı ölçüm mühendisi, 600 merkezi ısıtma tesisatçısı, 540 elektrik mühendisi ve 170 uzman işletme gaz mühendisi katıldı. Emekçiler, ülke çapında fiziksel mesafeye uyarak grevler yaptı. Sendika, 20-22-25-29 Ocak ve 1 Şubat’ta 24 saatlik beş grevden oluşan yeni eylem planını ilan etti.

FRANSA: Spor gazetesi çalışanları işten atmalara karşı grevdeydi

Fransız günlük spor gazetesi L’Equipe’de gazeteciler de dâhil olmak üzere işçiler, 8 Ocak’ta greve başladı. Grevciler, şirketin işgücünün yaklaşık yüzde 10’u olan 36 kişiyi işten çıkarma planlarına karşı çıkıyor.

SIRBİSTAN: Fiat işçileri ücretlerin düşürülmesine karşı çıkıyor

Kragujevac kentindeki Magneti Marelli’de çalışan işçiler, 12 Ocak Salı günü iş bıraktı. Şirket, Fiat’ın bir yan kuruluşu olup, Fiat 500L modeli için plastik tamponlar üretiyor. Magneti Marelli Bağımsız Sendika üyeleri, ücretlerinin düşürülmesine karşı çıkıyor. Şirket ise ücretlerin düşürülmesine gerekçe olarak salgını ve üretimin düşmesini gösteriyor.

NİJERYA: Kimlik kartı personeli koruyucu donanım istiyor

Nijerya’daki Ulusal Kimlik Yönetimi Komisyonu (NIMC) personeli, 7 Ocak’ta Covid-19 virusüne maruz kalma, kişisel koruyucu donanım (KKD) eksikliği ve ayrıca tanıtımla ilgili sorunlara ve finansman eksikliğine karşı oturma eylemi başlattı. Aralık 2020’de Federal hükümet, tüm telekom şirketlerinden, ulusal kimlik numarasını ocak ayı sonuna kadar telefonlarına indirmemiş kişilerin SIM kartlarının bağlantısını kesmelerini istemişti. NIMC’e göre, şimdiye kadar 43 milyon nüfusun dörtte birinden daha azı kimlik numarasını indirebildi ve bu nedenle NIMC ofislerinde Covid-19 tedbirlerini ihlal eden büyük kalabalıklar toplanıyor.

KENYA: Sağlık çalışanları greve gittikleri için işten atıldı

Ülkenin güneydoğusundaki Taita-Taveta ilçesi yerel yönetimi, Aralık 2020’de greve gittikleri için 500’den fazla sağlık çalışanını işten çıkarttı. İşten atılanlar, KKD ve sağlık sigortası da dâhil olmak üzere iyileştirilmiş çalışma koşulları talep etmek için grev yapan 23 bin Kenya Ulusal Hemşireler Birliği üyesi arasındaydı.