Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

ABD: New York üretim işçileri ücretlerle sosyal haklar için grev başlattı

New York, Bronx’daki Hunts Point Produce Market’te yaklaşık bin 400 sürücü ve liman işçisi, ücretlerle sosyal haklar konusunda 17 Ocak’ta greve gitti. Market, şehrin ürünlerinin yaklaşık yüzde 60’ını sağlıyor. Bu, 35 yıl sonra yapılan ilk grev. Teamsters üyeleri, 32 sentlik bir ücret artışını reddetti ve sağlık hizmetlerini finanse etmek için saatte 1 dolar 60 sentlik bir artış istiyor. Altı işçi Covid-19’dan öldü. İşverenleri ise, Affedilebilir Bordro Koruma Programı (PPP) kredilerinden 15 milyon dolardan fazla aldı.

PERU: Doktorlar maaş, malzeme, güvenlik koşulları ve diğer istekleri için grevde

Peru Tıp Federasyonu (FMP) 13 Ocak’ta ülke çapında süresiz grev başlattı. FMP’nin Facebook sayfasına göre, ulusal sağlık çalışanları grevindeki temel talepler şunlar: Sağlık sektörü için bütçe artışı, ücret artışına uyum, Covid ikramiyesinin ödenmesi, KKD sağlanması ve işten çıkarmalara karşı koruma. Ayrıca FMP başkanı Godofredo Talavera, bir radyo röportajında “Doktorlar Covid-19 aşısı olmadı. Aşının ne zaman geleceğine dair olası bir tarih de yok. Birçok bölgede ventilatör ve Lima’da moleküler testler yok” dedi. Diğer önemli istek de, FMP’nin yapıcı diyaloğa girmeyi reddettiğini aktardığı Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti’nin görevden alınması.

GUYANA: Kiralık araç sürücüleri, hükümetin ücret indirim isteğini reddetti

Linden’deki kiralık araç sürücüleri, Bölgesel Demokratik Konsey (RDC) tarafından Covid-19’un önceki aşamalarındaki ücretlerine dönmeye çağıran açıklaması üzerine 13 Ocak’ta kontak kapattı. Yolcu kapasiteleri sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yüzde 75 azaltılmıştı.

ŞİLİ: Elektrik mühendisleri ücret artışı için grev yaptı

Şili Mühendisler Sendikası (SIEP), zamlı maaş isteklerini dile getirmek için 12 Ocak’ta İtalyan Enel elektrik üretim firmasına ait bir dizi elektrik santralında grev başlattı. Grev oylamasında yüzde 96,7 lehte oy kullanıldı. Enel Generación, geçen yıl dört sendika ile görüşmeler yaparak üç sendika ile anlaşma imzalamıştı. Ancak SIEP, geçen yıl verimlilikte yüzde 23 oranında artış göz önüne alındığında Enel’in yüzde 1’lik ücret artışı teklifini yetersiz buldu. 15 Ocak’ta Enel, tarafların anlaşmaya vardıklarını ve mühendislerin o gün işe geri döneceğini açıklayan bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada anlaşmanın ayrıntılarından hiç söz edilmedi.

Fotoğraf: Evrensel Gazetesi