Dünya emek gündemi

Hazırlayan: Mutahhar Aksarı - muaksari@yahoo.com

ÇİN: Sağlık çalışanları ödenmemiş maaşları için yürüdü

Henan Eyaletindeki Suixian Geleneksel Çin Tıbbı Hastanesi'ndeki yüzlerce doktor, hemşire ve sağlık çalışanı, 16 Ocak’ta ödenmemiş maaşları için yerel hükümet binasına yürüdü. Aylardır emekçilere hiç ödeme yapılmadı. Hükümet, 20'den fazla sağlık çalışanını tutuklayarak yürüyüşe karşılık verdi. Hastane, Mayıs 2019'dan bu yana ikramiye ve maaş ödemelerini durdurmuştu.

GÜNEY KORE: Yorgun hemşireler yeni personel alınmasını istiyor


Kore Sağlık ve Tıp İşçileri Sendikası üyeleri 20 Ocak Salı günü Seul Belediye Binası önünde bir basın açıklaması ve gösteri düzenledi. Hükümetin, devlet tarafından işletilen Boramae Hastanesi'ndeki hemşire sayısını artırmasını talep ettiler. Travma geçirmiş ve yorgun hemşireler, sağlık yetkililerinin işçi sayısını artırmadan hastane yataklarının sayısını aceleyle artırması nedeniyle, artan hasta sayısıyla ilgilenmek için mücadele ettiklerini anlattı. Sendika sözcüsü, hastanede ihtiyaç duyulan asgari hemşire sayısının 436 olduğunu, ancak sadece 160 hemşirenin çalıştığını söyledi.

BURMA: İnşaat işçileri ödenmemiş ücretleri için grev yaptı

2 binden fazla inşaat işçisi 20 Ocak Salı günü iş bıraktı ve Burma'nın en büyük şehri Yangon şehir merkezindeki devasa Yoma Merkez Projesi'nin önünde protesto eylemi düzenledi. 400 milyon ABD Doları tutarındaki Yangon Yarımadası ve Yoma Merkez projeleri, lüks apartmanlar, oteller ve ofisleri içeriyor.

HİNDİSTAN: Delhi'deki belediye işçileri haklarının peşinde

Doğu ve Batı Delhi'deki belediye şirketlerinden işçiler, beş aylık ücret ve emekli maaşlarını talep etmek için 15 Ocak'ta Civic Center'dan Delhi Sekreterliği’ne yürüdüler. Protestocular arasında öğretmenler, hemşireler, sağlık görevlileri, mühendisler ve diğer tüm belediye çalışanları vardı. Başbakana bir muhtıra verildi.